Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

8475 miejsce

Z talerza Ewy Wachowicz

Selera uwielbiam pod każdą postacią, a że teraz jest najsmaczniejszy, polecam zupę z tego pysznego warzywa. Przepis przywiozłam z Francji, gdzie tą wspaniałą potrawą częstowała mnie mama mojego francuskiego przewodnika po okolicach Nicei.

Prowansalska selerowa

½ kg selera
½ kg ziemniaków
1 por
2 cebule
ok. 1 litra wywaru jarzynowego
1 listek laurowy
1 szklanka śmietany
2 łyżki oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
grzanki

Zaczynam od przygotowania jarzyn. Selera i ziemniaki obieram, kroję w kostkę. Cebule też kroję w kostkę, ale bardzo drobną, a białą część pora – dla odmiany – w talarki. W garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam wszystkie pokrojone warzywa. Smażę na średnim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zalewam wywarem jarzynowym, dodaję listek laurowy, sól, świeżo zmielony pieprz i gotuję ok. 20 minut.

Śmietanę hartuję odrobiną gorącej zupy i wlewam do garnka. Zamiast śmietany można użyć mleka – zupa zrobi się lżejsza i tym samym bliżej jej będzie do prowansalskiego pierwowzoru. Na samym końcu, gdy pod garnkiem zgaszę już płomień, dodaję drobno pokrojoną pietruszkę. Tę pyszną jesienną zupę podaję z grzankami.

Ponieważ przygotowanie selerowej zajmuje mi ponad pół godziny, gościom proponuję przystawkę – również z niedocenianego u nas warzywa. Obranego selera kroję na cieniuteńkie plasterki (używam szatkownicy do ogórków). Na patelni rozgrzewam kilka łyżek dobrej oliwy i smażę je na złoty kolor. Selerowe chipsy przekładam na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Solę do smaku, po czym można zajadać się nimi z apetytem (na takie chipsy pozwalam nawet mojej córce Oli)!

Trochę grubsze plastry maczam w gęstym cieście naleśnikowym i smażę w głębokim tłuszczu. A robię to bezkarnie, gdyż kilogram selera to zaledwie 40 kalorii! I jeszcze jedna ciekawostka. W Polsce seler jest powszechnie uprawiany jako warzywo, ale mało kto wie, że w stanie naturalnym występuje na wyspie Uznam nad Zalewem Szczecińskim.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

 Oburzona
  • Oburzona
  • 23.02.2012 20:57

Jak Pani może się podszywać pod Ewę Wachowicz?!!Czy Pani wie że to jest karalne?I ten wiek 62 lata,coś się Pani pomieszało w głowie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

+ :))) smacznego

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mniam, mniam, musżę tego spróbować. A ja proponuję Krem z selera:

2 pęczki selera naciowego, 2 średnie cebule, 1 i 1/2 l wywaru, 1/2 szkl. Śmietany-kremówki, 100 g masła, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę. Seler oczyścić z włókien, pokroić w cząstki, dodać do cebuli, smażyć ok. 5 min. Zalać wywarem i gotować ok. 40 min. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę. Zmiksować. Przyprawić. Udekorować listkiem bazylii.

( Sorry nie zamierzam robić konkurencji)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie wiedziałem, że tu też tacy znani ludzie piszą :) widzę cykl różnych przepisów - fajnie i + za coś innego. Pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.