Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

3092 miejsce

Z talerza Ewy Wachowicz. Austriacka sałatka z ziemniaków

Wróciłam właśnie z Austrii, gdzie już po raz piąty realizowałam "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza". Mam do tego kraju ogromny sentyment - nie tylko z powodów rodzinnych (moje ukochane Klęczany należały niegdyś do monarchii habsburskiej), ale też dzięki znajomości z Izą Gartner, która wraz z familią mieszka w Salzburgu.

Pani Iza gościnna jest jak rodowita Austriaczka, na austriackiej kuchni zna się jak mało kto, więc podczas nagrań do programu była dla mojej telewizyjnej ekipy niezastąpioną przewodniczką. Od niej to pochodzi przepis na tradycyjną sałatkę ziemniaczaną - z boczkiem i ogórkami, w sosie z musztardy. Kartofle na tę potrawę muszą być kleiste - w niektórych supermarketach można dostać ich "sałatkową" odmianę i taka będzie najlepsza.

Ziemniaki gotuję w koszulkach - bacząc, by się nie rozgotowały! Wody nie solę, bo skórka solidnie chroni je przed penetracją soli. Po ugotowaniu kartofle obieram, kroję w zgrabne talarki i przekładam do miski. Na patelni podgrzewam oliwę i podsmażam w niej pokrojony w kosteczkę boczek. Gdy się lekko zezłoci, wrzucam drobno posiekaną cebulę i smażę, aż będzie miękka i przezroczysta. Patelnię zdejmuję z ognia, zalewam 2 łyżkami octu winnego, zawartość mieszam, po czym dodaję do miski z ziemniakami. Następnie dorzucam korniszony pokrojone w drobną kostkę. W ciepłym bulionie rozpuszczam łyżkę musztardy i polewam nim ziemniaczaną sałatkę. Delikatnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem, po czym zostawiam, by wszystko ładnie się zmacerowało.

Do tak przyrządzonych ziemniaków pani Iza dodaje jeszcze kilka listków rukoli - jest lekko gorzka w smaku i doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami potrawy. Austriacki przysmak w domu Gartnerów podaje się do smażonych filetów rybnych, ja wypróbuję kartoflaną sałatkę na mojej córce Oli, która ziemniaki uwielbia do tego stopnia, że ugotowane i pokrojone w talarki pałaszuje przyozdobione jedynie odrobiną kwaśnej śmietany i doprawione szczyptą soli.

1/5 kg ziemniaków,
150 g boczku,
1 cebula,
1 łyżka oliwy
2 ogórki konserwowe,
2 łyżki octu winnego,
sól,
pieprz,
ew. kilka listków rukoli

sos:
1/5 szklanki bulionu
1 łyżka musztardy
www.gk.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.