Facebook Google+ Twitter

Z talerza Ewy Wachowicz. Gulasz z nutką Orientu

Gdy przychodzą chłodniejsze dni, zawsze mam ochotę na kaszę gryczaną. Poza dobrodziejstwem wielu składników mineralnych i dużej zawartości witamin z grupy B, ma też – jak wiadomo – własności rozgrzewające.

Najlepiej smakuje mi z gulaszem – choć przyrządzam różne jego wersje, na deszczowe lato proponuję wariację orientalną z proszkiem curry (nadaje ostrości i egzotycznego smaku). W garnku topię łyżkę masła, wsypuję szklankę kaszy gryczanej i chwilkę smażę. Zalewam wodą – tak, by płynu było „na palec” nad kaszą. Solę i wolniutko gotuję do miękkości, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła.

Mięso kroję w średniej wielkości kostkę. Oprószam mąką i wrzucam do rozgrzanego na patelni oleju. Obsmażam ze wszystkich stron i przekładam do rondla. Na patelnię wlewam wino (może być woda), mieszam i „zeskrobuję” cały smak. Aromatyczny płyn przelewam do podsmażonego mięsa. Dodaję liść laurowy, przykrywam i stawiam na wolnym ogniu.
Na patelnię wlewam łyżkę oleju, wrzucam posiekany czosnek i po chwili dodaję cebulę pokrojoną w kostkę. Jak się podsmaży, wsypuję proszek curry – by oddał cały swój smak, rozprowadzam go po gorącej patelni i zalewam odrobiną wody. Całość mieszam, po czym przelewam do rondla z mięsem, doprawiam solą i pieprzem. Duszę na małym gazie, w razie potrzeby podlewam wodą. Po ok. 45 minutach mięso powinno nieco zmięknąć, dodaję więc pastę pomidorową (pastę, nie przecier) lub pomidory z puszki. Duszę dalej, aż mięso będzie całkiem miękkie. Do śmietany wlewam łyżeczkę gorącego sosu i tak zahartowaną dodaję do garnka. Całość zagotowuję i orientalny gulasz jest gotowy.

Ponieważ sezon na fasolkę szparagową w pełni, właśnie tym warzywem urozmaicam gulaszowy obiad. Strączki gotuję w osolonej wodzie i podaję z zezłoconą na maśle bułką tartą. Fasolka szparagowa doskonale nadaje się też do mrożenia, więc proponuję zrobić zapasy na zimę. Strąki wystarczy obgotować w osolonym wrzątku, odcedzić, podzielić na małe porcje i zamrozić.


1/2 kg wołowiny
1/2 szklanki białego wina lub wody
1/2 szklanki pasty pomidorowej
1/2 szklanki słodkiej śmietany
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka proszku curry
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
2–3 łyżki oleju
sól
pieprz

www.gk.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Oczywiście + za przepis :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Super przepis :) Ja dość często robię danie obiadowe na podstawie kaszy gryczanej.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.