Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

10942 miejsce

Z talerza Ewy Wachowicz. Indyk z bakaliami i rozmarynem

Pięknie wyrósł mi na balkonie rozmaryn i to on właśnie zainspirował mnie do przygotowania niedzielnego obiadu. Rozmaryn jest jednym z moich ulubionych ziół – także dlatego, że bardzo łatwo hodować go na balkonie, parapecie czy w ogródku. Do mięs jest wprost idealny, więc postanowiłam zrobić rozmarynowego indyka na słodko – z bakaliami.

600 g piersi indyczej
3 gałązki rozmarynu
100 g płatków migdałowych
garść rodzynek
1/2 szklanki białego wina
1 łyżka masła
sól
pieprz
olej do smażenia

sałatka:
1 sałata lodowa
2 pomidory
1 żółta papryka

sos słodko–kwaśny:
6 łyżek octu balsamicznego
1 łyżka dżemu malinowego
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
pieprz


Zaczynam od namoczenia rodzynek w białym winie. Do tej potrawy zazwyczaj daję półsłodkie. Kto chce, niech da inne – ważne, by było smaczne. Wino można też zastąpić letnią wodą.

Solidny kawał indyczej piersi kroję w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięso rozbijam tłuczkiem (podobnie jak na schabowe) i przekrawam na mniejsze porcje. Tłuczenie indyka to czynność bardzo ważna, gdyż mięso będę smażyć bardzo krótko, więc konieczne jest dokładne poszarpanie białkowych włókien. Zaręczam też, że takie wyżycie się przy robieniu obiadu doskonale uspokaja… Indycze plastry solę i pieprzę, na każdym układam po kawałku rozmarynu i jeszcze raz traktuję lekko tłuczkiem – tym razem po to, by wydobyć aromat z przyprawy.
Na patelni rozgrzewam olej (najlepszy będzie arachidowy). Wrzucam kawałki mięsa z rozmarynem i szybko smażę z obu stron na złoty kolor. Jak mięso jest gotowe, wlewam na patelnię wino z rodzynkami. Zmniejszam trochę płomień i czekam, aż odparuje. W tym czasie na drugiej patelni smażę na maśle płatki migdałowe. Złociste i chrupiące dodaję do mięsa. Indycze piersi podaję z sałatą lodową, cząstkami pomidorów i kawałkami żółtej papryki. Sos do takiej sałatki robię lekko słodkawy, bo taki najbardziej pasuje mi do indyka. Do dżemu malinowego dodaję ocet balsamiczny, sól i pieprz. Na końcu dolewam odrobinę oliwy.


Sałatkę polewam sosem tuż przed podaniem. Indyk z rozmarynem i bakaliami to danie szybkie, zdrowe i dietetyczne (dobre węglowodany i białko). A do tego na niedzielnym stole wygląda niebywale efektownie, więc jest wprost doskonałe na wszelkie zjazdy rodzinne.


www.gazetakrakowska.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

(+) to coś w sam raz dla mojej rodziny. Szybko, smacznie i zdrowo.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Przepysznie opisane pyszności.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.