Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

23103 miejsce

Z talerza Ewy Wachowicz. Ogórki z ziemi gorlickiej

Lato jest nie tylko czasem wakacji dla naszych pociech, ale też porą kompletowania spiżarni na zimę. By połączyć przyjemne z pożytecznym, wybrałam się do moich rodzinnych Klęczan, gdzie córka cieszy się „wolnością i swobodą”, ja natomiast robię przetwory.

Tym razem, jak tylko przyjechałyśmy, tato przyniósł z pola ogromny kosz ogórków. Choć mama ukisiła już kilkanaście słoików, wspólnie stwierdziłyśmy, że dla całej rodziny to za mało i zabrałam się do roboty.

Zaczynam od dokładnego umycia ogórków. Na dno słoika wkładam połowę listków wiśni i porzeczki – nie tylko nadają smak, ale też dzięki zawartym w nich garbnikom zapobiegają fermentacji. Pionowo i ciasno układam ogórki. Dodaję chrzan podzielony wzdłuż korzenia na 2–3 części – ogórki będą jędrne i nie zmiękną z upływem czasu. Wkładam czosnek, ziele angielskie, koper i na samym wierzchu ponownie liście wiśni i porzeczki. Wodę zagotowuję z solą i solankowym wrzątkiem zalewam słoiki z ogórkami. Zakręcam zakrętką i 2–3 dni zostawiam w temperaturze pokojowej. Później przenoszę je do chłodnej piwnicy. Jeśli szybko chcę mieć ogórki małosolne, przed kiszeniem ścinam im czubki i do zalewy daję mniej soli (3 dag na 1 l) oraz skórkę razowego chleba. Zostawiam na blacie kuchennym – po trzech, czterech dniach są gotowe do jedzenia i takie właśnie lubię najbardziej!

Kiszenie ogórków. / Fot. Dziennik Łódzki	Krzysztof SzymczakNie wszystkie ogórki nadają się do kiszenia – najlepsze są te niezbyt duże. Z większych robię pyszną sałatkę na zimę wg przepisu z książki „Jadło z rosą – czyli specjały gospodyń ziemi gorlickiej”. Ogórki kroję w plastry, solę i zostawiam na dwie godziny. Następnie odcedzam z nich wodę, dodaję cebulę pokrojoną w plastry, marchew startą na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier i posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dolewam ocet i oliwę. Wszystko dokładnie mieszam, przekładam do słoików i pasteryzuję 10–15 min.
Ponieważ w Krakowie lubię mieć dobrze zaopatrzoną spiżarnię, z wakacyjnego wypadu do rodzinnego domu wracam nie tylko z zadowoloną córką, ale także z bagażnikiem pełnym kiszonych ogórków.

Zalewa:
na 1 litr wody – 5 dag soli

Do słoika wkładamy (proporcje na 2–litrowy słoik z szeroką szyjką):
2 ząbki czosnku
4–5 ziaren ziela angielskiego
gałązkę kopru (najlepsza będzie z nasionami)
ok. 5 cm korzenia chrzanu
5–6 listków czarnej wiśni
5–6 listków czarnej porzeczki

Sałatka na zimę z ogórków:
5 kg ogórków
5 cebul
5 marchewek
5 ząbków czosnku
5 łyżek cukru
pęczek zielonej pietruszki
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
sól
www.gk.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.