Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

86 miejsce

Z talerza Ewy Wachowicz. Pieczeń na Wielkanoc

Święta Wielkiej Nocy to dla mnie przede wszystkim wyśmienite mięsiwa, więc na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dobrej pieczeni.

Poniższy przepis przywiozłam z Wilczej Jamy w Bieszczadach, gdzie jadłam szynkę z dzika zrobioną wedle tej receptury. Ponieważ o dziczyznę nie jest łatwo, na Wielką Niedzielę proponuję młodą wołowinę lub karkówkę.

Zaczynam od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieszczam w elektrycznym młynku do kawy (idealny do rozdrabniania przypraw) i mielę kilkanaście sekund. Zioła można też zmiażdżyć w moździerzu. Potrzebne są jednak mocne ręce - najlepiej męskie. Jeśli takowych nie ma w pobliżu, a podczas przedświątecznych przygotować o chłopa w domu raczej trudno, większą ilość przyprawowej mieszanki można zrobić w malakserze.

Wróćmy do pieczeni: na suchej patelni rozgrzewam sól i dodaję zmielone przyprawy, mieszam kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne. Pod patelnią gaszę płomień i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso szpikuję suszonymi śliwkami i nacieram suchą marynatą. Wkładam na parę godzin do lodówki. Następnie ze wszystkich stron obsmażam w oliwie i przekładam do gęsiarki. Na patelnię wlewam czerwone wino, chwilę podgrzewam by płyn "zebrał" cały smak spod mięsa - po czym dodaję do pieczeni. Gęsiarkę wkładam na jakieś 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podczas pieczenia co 15 - 20 minut zaglądam do pieczeni i polewam ją sosem spod mięsa. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlewam bulionem lub przegotowaną wodą. Upieczone mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.

Robiąc wielkanocną pieczeń proszę jeszcze pamiętać o jednym: młynek nie nada się już do mielenia kawy. Chyba, że lubimy małą czarną aromatyzowaną jałowcem i zielem angielskim?

2 kg mięsa na pieczeń (np. wołowina, karkówka wieprzowa lub dziczyzna),

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
suszone śliwki do szpikowania

marynata:
1 łyżeczka ziaren jałowca,
1 łyżeczka ziela angielskiego,
1 łyżeczka ziaren pieprzu,
2 liście laurowe,
2 goździki,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka soli


Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Ennolava
  • Ennolava
  • 04.06.2012 12:57

Właśnie okres wielkanocny się skończył, a ja zrobiłam karkówkę z przepisu Ewy. Wyszła wyśmienita i wszystkim posmakowała zarówno w wersji zimnej jako przystawka, jak i ciepłej, jako pieczeń do ziemniaczków. Moje uznanie dla przepisu - jest naprawdę świetny, a jałowiec nadaje mięsu niepowtarzalny smak :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

mniam mniam, ale smakowitości:)i jak tu się nie objadac w swieta?:)plusik:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie! Ja tego nie mogę czytać! W Wielką Sobotę nie wypada się objadać, a jak przeczytałem pierwszy akapit to już mi w brzuszku zaczęło burczeć...no ładnie nas Pani Ewa załatwiła;] [+]

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Reklama
Copyright 2014 Wiadomosci24.pl

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji, w celu emisji możliwie indywidualnie przygotowanej reklamy. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Zamknij