Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

24100 miejsce

Z talerza Ewy Wachowicz. Rumsztyk w ogrodzie

Skończyły się beztroskie wakacje i dobra pogoda na grillowanie. Dlatego też w pierwszą niedzielę września przygotuję pyszną wołowinę z rusztu – specjalnie dla moich przyjaciół. W podkrakowskim Tyńcu (zaledwie 7 km od mojego mieszkania) mają wspaniały dom z ogrodem, w ogrodzie zadaszony grill, więc moja kulinarna wizyta pysznie uprzyjemni niedzielne popołudnie.

Zaczynam od przygotowania mięsa. Plastry wołowiny rozbijam tłuczkiem – prawie jak na schabowe. Rozmaryn lekko siekam nożem. Dodaję sól i sporo grubo mielonego pieprzu. Czosnek przeciskam przez praskę i dobrze rozcieram z przyprawami. Na koniec wlewam oliwę. Marynatę mieszam i nacieram nią każdy plaster mięsa, po czym wkładam do plastikowego pojemnika.

Wołowina powinna marynować się bardzo krótko – mniej więcej tyle, ile zajmie mi zrobienie sosu i dojazd do Tyńca. Dłużej nie radzę, bo sól wyciągnie z rumsztyków całą wodę i po upieczeniu będą twarde jak podeszwa. Zabejcowane mięso kładę na dobrze rozgrzanym ruszcie i każdą ze stron piekę jakąś minutę.

Grillowane rumsztyki można podawać z cząstkami cytryny i wiórkami masła, położonymi na wierzchu każdej upieczonej porcji. Ja jednak polecam skomponować wołowinę z sosem śmietanowo-pietruszkowym. Do gęstej śmietany wyciskam przez praskę ząbek czosnku. Cytrynę przekrawam na pół i kładę na grillu. Jak zbrązowieje od spodu, wyciskam z niej sok wprost do śmietany – upieczona cytryna nabiera lekko słodkawego smaku i wspaniale współgra właśnie ze śmietaną. Następnie dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki, solę do smaku, dolewam oliwę i sos gotowy!

Niedzielna wizyta u znajomych to sama przyjemność. Zwłaszcza w towarzystwie rumsztyków z rusztu, bowiem nie tylko uwielbiam mięso z grilla, ale także z chęcią gotuję dla bliskich. Także z tego powodu, że po ogrodowej uczcie leniwie spędzamy popołudnie. Leniwie, bo sprzątaniem zajmuje się gosposia…

4 plastry wołowiny – najlepszy jest rumsztyk
2 gałązki świeżego rozmarynu
sok z ½ cytryny
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól
pieprz

sos do mięsa:

1 szklanka gęstej słodkiej śmietany
1 cytryna
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól

www.gk.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.