Facebook Google+ Twitter

Z talerza Ewy Wachowicz. Szarlotka z papierówek i wiśni

Jestem wielbicielką naszych rodzimych jabłek, a najbardziej lubię papierówki – przede wszystkim dlatego, że to one pierwsze dojrzewają letnią porą.

Wprawdzie gdyby jesienią położyć je obok moich ulubionych rubinów, pewno wypadłyby blado – a na pewno

zielono… Rubin jednak do ciast się nie nadaje, a papierówka wręcz przeciwnie – jest soczysta i kwaskowa zarazem, więc w szarlotce sprawdza się znakomicie. Poniższy przepis pochodzi ze starych zeszytów mojej mamy, która w sezonie letnim bardzo często robi jabłecznik, bo jest szybki i jednocześnie smaczny. A że niedaleko pada jabłko od jabłoni, również i ja często piekę papierówkowe ciasto.

1/2 kg mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
30 dag masła,
1 cukier waniliowy,
5 żółtek,
4 łyżki cukru,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
ok. 1kg jabłek lub 1/2 kg drylowanych wiśni,
1/2 łyżeczki cynamonu,
garść rodzynek wg uznania,
1 łyżka bułki tartej

Zaczynam od przesiania mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie siekam ją z masłem. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Białka można zużyć np. do zrobienia ryby „na sposób morski” (pisałam o niej przed trzema tygodniami), upiec z nich bezy, czy zamrozić – niech czekają na jakiś smaczny pomysł. Dodaję śmietanę i łącze z mąką z masłem. Szybko zarabiam ciasto (jest podobne do kruchego i nie można go długo wyrabiać), po czym dzielę na dwie części. Blachę (40 cm x 25 cm) smaruję masłem. Podzielone ciasto wałkuję na dwa placki wielkości blachy. Jednym wykładam dno, następnie posypuję go bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z owoców). Jabłka obieram, kroję w ósemki i posypuję cynamonem, przekładam na ciasto i dodaję rodzynki. Przykrywam drugim plackiem. Gotowe ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Jak się ze złoci, wyciągam z piekarnika i jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem. Ponieważ lubię eksperymenty, ostatnio zrobiłam… dwie szarlotki w jednym. Połowę ciasta pokryłam jabłkami, drugą wiśniami! Wyszło znakomicie i nie wiem, która część wiśniowego jabłecznika smakowała mi lepiej…

www.gk.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

(+) dziękuje i pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 21.07.2007 19:21

A na wierzch bita śmietana posypana wiórkami kokosowymi. Mam na mysli ukrojony , gorący kawałek ciasta mieszczący się na małym talerzyku. Do tego biała, niesłodzona herbata i to jest naprawdę pyszne. Pozdrówko,

ZW Kowalewski

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.