Facebook Google+ Twitter

Z wizytą w gospodarstwie ekologicznym „Janówka” w Maszkowie

W czasie jednej z wędrówek po Małopolsce dotarłem do małej wioski Maszków, odległej 20 km od Krakowa. W wiosce, którą pamiętam sprzed kilkudziesięciu lat było wiele gospodarstw i wiele krów. Dzisiaj w całej wsi są 4 krowy.

Zielononóżki. Fot. Lesław Adamczyk / Fot. Lesław AdamczykRolnictwo ekologiczne to rolnictwo bez nawozów sztucznych, chemicznych Namiot z pomidorami. Fot. Lesław Adamczyk / Fot. Lesław Adamczykśrodków ochrony roślin i bez wykorzystania organizmów genetycznie modyfikowanych. Małopolska nie jest wyjątkiem; Województwo Małopolskie kojarzone jest niezmiennie z czystym środowiskiem naturalnym, a nasze rolnictwo, zwłaszcza w części południowej, nie osiągnęło tego poziomu intensywności produkcji co rolnictwo w innych rejonach kraju. Nasze gospodarstwa są z reguły niewielkie, stosuje się w nich często znikome ilości nawozów i środków ochrony roślin. Także z tego względu przejście na ekologiczne metody produkcji w większości przypadków nie pociąga za sobą dużych zmian w technologii produkcji, co jest dodatkową zachętą. - Jak każdy specjalistyczny kierunek produkcji, wymaga jednak od rolników specyficznej wiedzy i radzenia sobie z problemami niespotykanymi w rolnictwie konwencjonalnym - mówi Jan Nawieśniak - Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych "Natura".
***
Jan i Małgorzata Nawieśniak - rodowici krakowiacy kilkanaście lat temu podjęli ważną życiową decyzję: wyjeżdżamy na wieś. Spodobała im się wioska Maszków, w której postanowili się osiedlić. Zakupili ziemię, wybudowali dom i obejścia gospodarskie i zajęli się ekologiczną uprawą.
Pierwsze lata były ciężkie dla mieszczuchów, gospodarzących na niespełna 5 ha ziemi, z czego 2 hektary zajmuje sad wiśniowo-śliwkowy. W gospodarstwie są 3 krowy pozyskane przy pomocy zakonników z klasztoru Cystersów ze Szczyrzyca i 100 kur zielononóżek kuropatwianych. Uprawiane są aronia, malina, orzech włoski, pomidory, ogórki, truskawki, czosnek, warzywa i jarzyny. Wszystko pod całoroczną kontrolą Agro-Bio-Test z Warszawy. Rocznie gospodarstwo sprzedaje 2 tony gruszek, 2 tony malin, 2400 główek czosnku, truskawki, aronię, malinę, ogórki i porzeczki. Przeciw grzybowi stosuje skrzyp, przeciw szkodnikom; mączkę bazaltową, bylicę piołun i wrotycz. Stosuje tylko ekologiczne, naturalne nawozy Jak zapewnia Jan Nawieśniak, wylany pot i trud przyniósł wymierne efekty i zadowolenie z osiągniętych wyników ekonomicznych i realizacji swoich marzeń.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

maria Kobiela
  • maria Kobiela
  • 08.05.2011 22:50

Byłam w roku ubiegłym jako kursant z EKOLOGICZNYCH UPRAW DZIAŁEK
Podziwiałyśmy wspaniałą prace na terenie ogrodu,jak tez całego gospodarstwa - pasące sie wolno zwierzęta- kury zielononózki i wiele wspaniałości
Byłam pod wrażeniem- dotychczas jestem - podzieliłam się wrażeniami ze znajomymi - poleciłam WAS jako doświadczonych i przedsiębiorczych w swej wiedzy i doświadczeniach osiągnięteg celu
Zyczę sukcesów Pozdrawiam Maria Kobiela .

Komentarz został ukrytyrozwiń
maria Kobiela
  • maria Kobiela
  • 08.05.2011 22:44

... Byłam w ubiegłym roku z wizytą - a w zasadzie na szkoleniu w Waszej ekologicznej pięknej JANÓWCE
Bardzo mi sie podobało - podzieliłam się wiedzą z wieloma znajomymi polecając gospodarstwo- jako wzorzec.
Mam ochote na ponowne odwiedziny gospodarstwa .
Pozdrawiam serdecznie i sukcesów życze Maria Kobiela
nr.gg6493802

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pozostaje pogratulować tej ważnej życiowej decyzji rodowitym krakowianom i Autorowi za ich przedstawienie:) 5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

Więcej zdjęć z gospodarstwa ekologicznego"Janówka" w galerii: link

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.