Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

116079 miejsce

Zaskocz bliskich drożdżową babą na Wielkanoc

Wielkanoc bez babki jest jak Boże Narodzenie bez ryby.

Drożdżowa baba / Fot. Weronika Chilmon700 g mąki,
60 g świeżych drożdży,
1 i 1/3 szklanki cukru (około 180 g),
100 g roztopionego masła,
6 żółtek,
0,5 litra letniego mleka,
0,5 łyżeczki soli,
200 g rodzynek,
150-200 g skórki pomarańczowej,
Można dodać parę kropel cytrynowego aromatu.

Do połowy letniego mleka wsypać połowę ilości cukru, wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej misy wsypać przesianą mąkę dodać rozczyn, resztę cukru, mleko, żółtka i sól.

Wymieszać, aż ciasto będzie odchodziło od rąk, wtedy dodać letnie rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po czym lekko wymieszać, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (3 litrowej z kominkiem).
Odstawić ponownie, aż ciasto powiększy się do wysokości 3/4 formy. Piec około 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Sprawdzając czy patyczek włożony do ciasta jest suchy

Po upieczeniu polać lukrem:
1 szklankę cukru pudru utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżką gorącej wody i paroma kroplami aromatu cytrynowego.

Babkę można nasączyć również sokiem z cytryny:
Sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością słodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć.

Białka które pozostały można włożyć do pojemniczka i zamrozić, po odmrożeniu są jak świeże.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (5):

Sortuj komentarze:

anna
  • anna
  • 28.02.2012 10:29

Pani Weroniko,baba wyszła rewelacyjnie,brawo!!!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pyszności 5*

Komentarz został ukrytyrozwiń
levy
  • levy
  • 31.03.2011 08:06

Brak zajawki o konkursie :
link

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Basiu moja śp. mama świetnie gotowała,ale niestety nie umiała piec ciast;(Dlatego sama musiałam się tego nauczyć,czego czasami żałuję bo mam rodzinną tendencję do szybkiego przybierania na wadze;(

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wspaniała BABA. Koniecznie ją upiekę. Uwielbiam drożdżowe ciasto. Niestety moja Mama robiła je z głowy, i było wyśmienite, a ja przegapiłam naukę i przepis.
Mam wrażanie, że przepis jest łudząco podobny do tego mojej śp. Mamy. więc zapewniam doskonałość

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.