Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

53253 miejsce

Zatrucia pokarmowe groźne zwłaszcza latem

  • Źródło: Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
  • Data dodania: 2006-07-13 20:40

Sanepid alarmuje! Najwięcej osób zatruwa się jedzeniem w czasie upałów. Bakterie lubią wysoką temperaturę, a my beztrosko jemy lody na plaży i kupione w przydrożnych straganach ciastka z kremem.

Nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy ekspedientka, która podaje nam lody, nie ma w sobie groźnych drobnoustrojów i czy przestrzega podstawowych zasad higieny. I nawet jeśli my ich przestrzegamy, może nas w czasie wakacji rozboleć brzuch.
– Objawy zatrucia zależne są od tego, co i ile się zjadło, oraz od wieku i stanu zdrowia człowieka – mówi Mariola Krzemień z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu.– Wiele zatruć wymaga leczenia w szpitalu. Pamiętajmy też, że są one bardzo groźne zwłaszcza dla dzieci i osób starszych. W przypadku zwykłych zatruć bakteryjnych, jeżeli nie mamy możliwości kontaktu z lekarzem, leczenie polega przede wszystkim na stosowaniu diety oszczędzającej.
Oto kilka jej zasad:
- Pij od 3 do 5 litrów płynów dziennie. Może to być: niegazowana woda mineralna, napary z rumianku, mięty, niskosłodzone herbaty. Jeśli nie uzupełnisz płynów w swoim organizmie, które tracisz w wyniku wymiotów i biegunki, grozi Ci nawet zawał serca. Kawa, coca-cola i inne napoje zawierające kofeinę są zabronione.
- Pierwszy dzień – głodówka. Nic nie jesz, tylko pijesz.
- Drugi dzień – kleiki, które powinny być przyrządzone z ryżu lub kaszy manny gotowanej na wodzie (nie na mleku!) z dodatkiem soli.
- Trzeci dzień – możesz zjeść parę sucharków.
- Czwarty dzień – jeśli po zjedzeniu sucharków nic się nie dzieje, możesz sobie pozwolić na jajko na miękko lub: gotowane ziemniaki, gotowane mięso np. cielęcina, chudy drób, np. kurczak lub indyk bez skóry. Nic smażonego i tłustego.
- Raczej nie jedz świeżych warzyw i owoców, zwłaszcza surowych, oraz słodkich deserów. Nie zaszkodzi Ci jedynie banan lub pieczone jabłko
- Mimo uzyskanej poprawy unikaj konserw, marynat, mięsa i ryb wędzonych, warzyw strączkowych, warzyw kapustnych, alkoholu i ostrych przypraw.
Jeżeli taka dieta nie przynosi korzystnych rezultatów, należy bezwzględnie zasięgnąć porady lekarskiej.

Powinniśmy przestrzegać kilku zasad higieny, które mogą nas uchronić przed zatruciem.
1. Myjemy ręce przed kontaktem z każdym produktem żywnościowym.
2. Latem nie jemy surowych jaj, tataru, sałatek z majonezem. Nie pijemy nieprzegotowanej wody z kranu lub ze studni.
3. Mięso kupujemy nie na targowiskach, a w sklepach, lody czy hamburgery nie na ulicznych stoiskach i w budkach, tylko w cukierniach lub restauracjach.
4. Sprawdzamy terminy przydatności do spożycia umieszczone na opakowaniach.
5. Dokładnie gotujemy i smażymy, bo bakterie giną w temperaturze powyżej 70 st. C. Posiłki spożywamy bezpośrednio po ugotowaniu.
6. Zachowujemy ostrożność w przechowywaniu potraw – nie trzymamy ich w szafce, a w lodówce.
7. Unikamy kontaktu surowców z gotowymi produktami – w lodówce – surowe mięso nie może być położone na salaterce z sałatką jarzynową.
8. Dokładnie ponownie podgrzewamy i zagotowujemy potrawy, które zostały przygotowane dzień wcześniej. Nie zamrażamy ponownie już odmrożonych potraw.
9. Deski do krojenia drobiu i ryb dokładnie myjemy i nie używamy do innych celów.
10. Starannie myjemy owoce i warzywa przed spożyciem, a wszystkie potrawy
chronimy przed owadami, gryzoniami i innymi zwierzętami.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Na lody sprzedawane w sklepach też trzeba uważać , ostatnio natknęłam sie an roztopione - miękkie ajk masło mimo że leżały w lodówce.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.