Facebook Google+ Twitter

Zatrzymać zapach lata. Przepis na likier truskawkowy

Czy są wspanialsze owoce niż nasze rodzime truskawki? Możemy zatrzymać trochę tych czerwcowych owoców w słoiku. Likier z nich w jesienne i zimowe wieczory przypomni nam zapach słonecznego lata.

Likier truskawkowy / Fot. Weronika Chilmon1 kg dojrzałych truskawek,
30 dkg cukru,
0,5 litra wódki,
200 ml spirytusu,
1 cytryna.

Umyte i suche truskawki zasypać cukrem w 2-litrowym słoju. Zamknąć i odstawić na jeden dzień, aż puszczą sok, po czym zalać je spirytusem i wódką. Zamknąć szczelnie nalewkę, odstawić na minimum 1,5 miesiąca. Po tym czasie zlać alkohol do butelki i dodać sok z cytryny. Truskawki, które pozostały można zmiksować i użyć do lodów.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Jan Wilko
  • Jan Wilko
  • 23.06.2011 22:31

Podajcie przepis na gorzałkę.
Za droga by kupować!!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Weroniko, jako cukrzyk i zupełny abstynet, powinienem sie trzymac z daleka od Twoich przepisów. Ale w zeszlym roku zrobilem likier truskawkowy dla Basienki, więc i w tym zrobie - wedlug Twojej receptury! Pyrsk!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.