W tym roku Centra Helen Doron English przyłączyły się do społecznej kampanii „Ratujemy Pszczoły” i zorganizowały akcję pod hasłem „Bee or not to be – razem z dziećmi pomagamy pszczołom”. Studio Helen Doron działające na terenie Zbąszynia i Zbąszynka prowadzone przez Szkołę Języków Obcych Dialog w Zbąszynku również czynnie uczestniczy w tych działaniach.
Rozpoczęliśmy naszą akcję od rozdania dzieciom książeczek w języku angielskim, tzw. readersów, na temat pszczółek.
Na bieżąco zamieszczamy ciekawostki związane z pszczołami i problemem ich wymierania na naszych kartonowych ulach, które postawiliśmy w studio w Zbąszynku oraz w Bibliotece Publicznej w Zbąszyniu. Dzięki temu i dzieci i dorośli nas odwiedzający dowiadują się coraz więcej na temat możliwości pomocy pszczołom.
Wszystkie dzieci uczące się w naszej szkole otrzymały też paczki z nasionkami roślin miododajnych. W ramach konkursu ogólnopolskiego sieją je w doniczkach lub w ogródkach. Dzięki nim pszczoły będą miały możliwość dostępu do zróżnicowanego pokarmu, a we wrześniu nastąpi rozstrzygnięcie szkolnego oraz ogólnopolskiego konkursu fotograficznego na najładniejszą rabatkę kwiatową.
Kolejne etapy działań to zajęcia warsztatowe organizowane na bieżąco w naszym centrum lub we współpracy z instytucjami życia publicznego.
Ostatnio gościliśmy w Bibliotece Publicznej w Zbąszyniu i przeprowadziliśmy zajęcia w ramach „Bajkowego Eko-poranka”. Dzieci dowiedziały się, jak odróżnić pszczołę od osy, wykonały własne pszczółki z filcu, przeszły długi labirynt z zadaniami prowadzący do ula oraz wraz z rodzicami mogli spróbować zdrowe, miodowo – otrębowe ciasteczka, upieczone przez nas oczywiście.
W kolejnych miesiącach chcemy przeprowadzić otwarte warsztaty dla dzieci wraz z podopiecznymi Domu Dziennego Pobytu Senior-Wigor w Zbąszyniu. Wspólnie z seniorami zasadzimy słoneczniki, upieczemy miodowe ciastka i babeczki oraz obejrzymy bajkę o Pszczółce Mai.
Naszym celem jest także zbudowanie, ostatnio popularnego w dużych miastach, hotelu dla owadów zapylających.
Kilka faktów na temat problemu wymierania pszczół.
Problem pszczół to problem ludzi : 76% produkcji żywności, a także istnienie ogromnej ilości gatunków roślin oraz zwierząt zależy od ich pracy. Pszczoły w Polsce wymierają w niepokojącym tempie, ich liczba maleje ok 13 – 18 % rocznie. Od ich pracy zależy aż 3⁄4 produkcji żywności jaką spożywa człowiek. Wraz z rozwojem cywilizacji zmiany zaszły tak daleko, że zaczęły realnie zagrażać dalszemu istnieniu pszczół.
Albert Einstein powiedział, że po wyginięciu pszczół ludziom pozostaną jeszcze 3-4 lata egzystencji.
Niestety nie był to żart tylko wynik obserwacji i przemyśleń, bo jeżeli istnienie ponad 80% roślin jest uzależnione od zapylania przez owady, to jak przyroda mogłaby bez nich funkcjonować?
Największe zagrożenie dla pszczół stanowi brak dostępu do zróżnicowanego pokarmu, środki ochrony roślin oraz pasożyty i choroby.
Wskutek działalności człowieka naturalne środowisko, w którym żyją pszczoły, ulega ogromnym
zmianom. Trudno uwierzyć, że nasze poczucie estetyki również ma wpływ na funkcjonowanie pszczół – równo przycinanie trawniki lub sztuczna trawa zamiast rabatek kwiatowych. Przyczyną są również wycinki drzew i lasów oraz uprawy monokulturowe ( czyli uprawa jednego gatunku rośliny na rozległych terenach ). Brak naturalnego, urozmaiconego pokarmu bardzo źle wpływa na odporność pszczół, ich choroby i pasożyty.
Jak możesz pomóc?
Możesz przyczynić się do tego, żeby pszczoły miały dostęp do zróżnicowanego pokarmu.
Posadź na podwórku, w ogródku lub na balkonie takie kwiaty, które dają pszczołom nektar i pyłek. Jeśli 10 osób posadzi miododajne kwiaty na powierzchni odpowiadającej jednej doniczce balkonowej, to łączna powierzchnia takich pszczelich oaz będzie odpowiadała powierzchni 750 boiskom piłkarskim!
Miejskie ule i hotele dla pszczół.
Wielkiej Brytanii najmniejsze straty w populacji pszczół odnotowują ci pszczelarze, którzy mają swoje ule w obszarach wielkomiejskich grze, paradoksalnie, dzięki parkom i małym ogródkom roślinność jest bardziej urozmaicona niż na obszarach rolniczych.
Co otrzymujemy dzięki ich pracy?
Pszczołowate poprzez swoją pracę produkują dla nas różnorodne produkty: owoce, warzywa, produkty pszczele, zboża oraz bawełnę, kawę czy migdały. Zawdzięczamy im naprawdę wiele! Dzięki obecności pszczół w środowisku rośliny produkują znacznie większe ilości nasion i owoców! Produkcja 1/3 żywności i 90 % owoców zależy od zapylania przez owady pszczołowate.
KAŻDY Z NAS MOŻE STWORZYĆ ŚRODOWISKO PRZYJAZNE PSCZOŁOM!!!
(tekst: Magdalena Heinke)
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?