Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Zdrowa kuchnia dla dzieci" Anny Kłosińskiej

Beata Gumienna
Beata Gumienna
Okładka książki
Okładka książki Oficyna Wydawnicza VOCATIO
Moment, w którym przychodzi na świat dziecko, jest dla wielu matek najszczęśliwszym okresem w całym życiu. Pojawia się w nim wiele miłości i chęci zadbania o swoją kochaną kruszynę. Co i jak jeść podpowiada autorka książki, Anna Kłosińska.

O właściwym odżywianiu wiele można przeczytać. W książkach roi się od informacji, często ze sobą sprzecznych. Które więc wybrać? Myślę, że najlepszym doradcą jest zdrowy rozsądek. Anna Kłosińska w "Zdrowej kuchni dla dzieci" podaje listę zbóż, owoców i warzyw, które są łatwo przyswajalne dla organizmu. Obala mity o sile mięsa i roli mleka w życiu dziecka i dorosłego. Pomaga w przygotowaniu posiłków dla niemowląt w poszczególnych miesiącach ich życia - co okazuje się bardzo pomocne młodym, jeszcze niedoświadczonym mamom. Podaje listę produktów, które najczęściej wywołują uczulenia, a także podpowiada jak zapobiegać chorobom i pomagać w ich leczeniu.

Nie bez powodu białą śmiercią nazywa się sól czy cukier. Pozwolę zacytować sobie fragment z książki o niebezpiecznych właściwościach soli:

O straszliwych wręcz konsekwencjach jadania soli wiedzieli już starożytni Chińczycy na trzy tysiące lat przed naszą erą. Ponura anegdota, której "bohaterką" jest sól, głosi, iż w dawnych Chinach najbardziej honorowym sposobem samobójstwa (wskutek niesprawiedliwego traktowania przez swojego pana) było jedzenie czystej soli aż do momentu śmierci. I podobno wcale nie trzeba było jej dużo zjeść.

"Zdrowa kuchnia dla dzieci" przypomina mi pracę doktorską, która jest zbiorem wszystkich wartościowych, przeanalizowanych informacji w pigułce. Fachowa wiedza autorki i sposób, w jaki się nią dzieli, naprawdę zasługuje na uznanie. Książkę tę polecam wszystkim przyszłym mamom, jak i innym osobom, które mają ochotę na rewolucję w swoim jadłospisie. Dodatkową zachętą są przepisy na wartościowe śniadania, przekąski, obiady i kolacje.

Autorka od wielu lat prowadzi zdrowy styl życia, założyła też fundację Zdrowy Uczeń, w której realizuje programy edukacyjne dla uczniów, przedszkolaków, seniorów, a także warsztaty dla rodziców pragnących zdrowo odżywiać swe pociechy.

Aby nie było za słodko, muszę skrytykować korektę książki. Osoba za nią odpowiedzialna niestety słabo odrobiła pracę domową...

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto