Facebook Google+ Twitter

Zdrowe życie równa się zdrowe pieczywo

Zjadamy od 70 do 150 kg pieczywa rocznie, najczęściej nie zdając sobie sprawy z czego jest zrobione. Przez nieświadomość, nieuwagę oraz źle pojętą oszczędność sami sobie szkodzimy.

Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych i Gastronomii Polagra-Food. / Fot. PAP/Bogdan BorowiakBardzo trudno jest kupić w Polsce dobry chleb. 80 proc. sprzedawanego pieczywa nie spełnia podstawowych norm, a na rynku roi się od wypieków nieznanego pochodzenia. Takie towary nie posiadają etykiety, która powinna zawierać informacje na temat kto chleb upiekł oraz listę składników znajdujących się w pieczywie - wynika z badań przeprowadzonych przez biotechnologa, profesor Magdalenę Włodarczyk-Kierczyńską.

Najczęściej tego typu "podróbki" są sprzedawane z ciężarówek. Są co prawda tańsze, ale ich skład... Najczęściej to byle jaka biała mąka, woda, drożdże, ulepszacze, spulchniacze, konserwanty, sól. To wszystko się miesza i powstaje chlebopodobny produkt.

Zdrowe ziarna

Dla nas jakość chleba powinna być bardzo ważna. Zjadamy go wciąż dużo. Bogatsi - 70 kg rocznie, natomiast biedni aż 150 kg. Pogarszająca się jakość pieczywa sprawia, że coraz więcej osób choruje na nowotwór jelita grubego. Bardzo ważną role w codziennym odżywianiu odgrywa błonnik. Jego bogatym źródłem są ziarna zbóż, tym samym im mniej oczyszczone ziarno tym zawiera więcej błonnika. Dzięki błonnikowi z naszego przewodu pokarmowego usuwane są zbędne produkty przemiany materii. Działa on jak odkurzacz, który pozbywa się niestrawionych resztek pokarmu, normalizuje florę bakteryjną jelit, wspomaga leczenie wielu chorób i dolegliwości - wynika z badań profesor Iwony Wawer z Wydziału Farmacji Akademii Medycznej w Warszawie.

Pomocne bakterie

Bardzo ważny w codziennej diecie jest kwas mlekowy, poprawia on florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Możemy go znaleźć w tradycyjnym zakwasie, na którym dawniej - przed epoką ulepszaczy, spulchniaczy i konserwantów - wypiekało się chleb.

Kwas mlekowy wpływa na prace całego przewodu pokarmowego: optymalizuje proces trawienia, hamuje rozwój niepożądanych bakterii, potencjalnie chorobotwórczych, a sprzyja rozwojowi bakterii probiotycznych. Ta grupa bakterii nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale także neutralizuje związki rakotwórcze, skutecznie zapobiega zwłaszcza rakowi jelita grubego - można przeczytać w gazecie fundacji Dobre Zycie.
Plusem fermentacji na zakwasie jest to, że bakterie kwasu mlekowego eliminują związki rakotwórcze z pieczywa- azotany, azotyny, a przede wszystkim toksyny pleśniowe, co odciąża nasz układ odpornościowy.

Wypiek chlebków w piekarni Krzysztofa Adamczyka w Lublinie. / Fot. PAP/Mirosław TrembeckiJak bowiem wynika z badań, aż jedna trzecia toksyn pleśniowych to mykotoksyny, oporne na działania wysokich temperatur. Stwierdzana w mące zawartość mikotoksyn nie przekracza zwykle tolerowanej dawki dziennej, ale regularne ich spożywanie prowadzi do nagromadzenia się ich w organizmie, co daje odległe w czasie skutki - przypomina Walentyna Rakiel-Czarnecka, wiceprezes Fundacji Dobre Życie. - Jedynym znanym sposobem eliminacji tych związków z pieczywa jest wprowadzenie technologii produkcji pieczywa na zakwasach.

Walentyna Rakiel-Czarnecka, inicjatorka działań na rzecz dobrego chleba, wspólnie z Fundacją Polski Chleb, od stycznia 2007 roku prowadzi kampanię informacyjną. Stara się przekazać informacje o zdrowotnych właściwościach chleba na zakwasie kupującym, organizuje również szkolenia dla piekarzy. Dociera także do urzędników odpowiedzialnych za jakość sprzedawanej żywności. Postulatami naukowców ma się wkrótce zająć sejmowa podkomisja zdrowia.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 17.11.2008 11:35

(+) Przyznaje, ze lubie polski chleb. Moze dlatego, ze rzadko mam okazje go jesc. Teraz bede bardziej uwazal - nigdy jeszcze nie dowiedzialem sie tyle na temat pieczywa, ile z tego artykulu...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nawet Mick Jagger uważa, że polski chleb jest najlepszy na świecie :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jakie tam zioła prowansalskie?
Nic nie zastąpi smaku polskiego chleba :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 16.11.2008 19:30

A może by tak samemu upiec chlebek?
Oto przepis:

1 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
2 jajka
ok. 1,5 łyżeczki soli
500 - 700 ml letniej wody
Odrobina ziół prowansalskich


Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, suszone zioło. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość przełożyć do formy. Piec w piekarniku w temperaturze około 180-190 stopni.
Można także piec w automacie do pieczenia chleba.
Chlebek jest naprawdę pyszny.
mniammm, życzę smacznego)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Przydatne informacje, dziękuję za przybliżenie tematu :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo ważny i użyteczny tekst.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.