Facebook Google+ Twitter

Zdrowy brzuszek na święta, czyli wigilijne menu dla malucha

Wszyscy jesteśmy mocno zaangażowani w świąteczne przygotowania. Już czas najwyższy rozpocząć sporządzanie wigilijnego menu. Powinniśmy w nim uwzględnić również potrzeby naszych młodszych dzieci.

Typowe potrawy wigilijne składają się z ziaren zbóż, grzybów, maku oraz miodu. Główne dania to przede wszystkim ryba - podawana na wiele sposobów, barszcz z uszkami lub zupa grzybowa, groch z kapustą, kluski z makiem… Potraw jest wiele, a każdy wigilijny stół powinien być zastawiony dwunastoma daniami. Spróbowanie wszystkich zagwarantuje nam szczęście w przyszłym roku.

Przyrządzając wigilijną kolację powinniśmy wziąć pod uwagę potrzeby naszych dzieci. Wiele składników dań wigilijnych jest ciężkostrawnych i może zaszkodzić naszym maluchom. Zastosujmy się więc do kilku zasad.

Nie podawajmy w ogóle grzybów. Są nie tylko ciężkostrawne, ale również pozbawione wartości odżywczych.stół wigilijny zawsze jest pięknie przystrojony / Fot. Carsten Tolkmit/wikimedia commonsNawet malutka ilość może zaszkodzić maluchowi. Uważajmy na orzechy. Są silnie alergizujące, poza tym dziecko może się nimi zakrztusić. Możemy je zastąpić migdałami. Unikajmy również maku i miodu. Ten pierwszy jest ciężkostrawny, a drugi może zawierać jad kiełbasiany, powodujący zatrucia. Niewskazane są również wszelkiego rodzaju marynaty - ocet w zalewie może podrażnić delikatny żołądek dziecka.

Spokojnie możemy podawać barszczyk czerwony. Jest bogaty w witaminę C i żelazo. Przygotowując pierogi pamiętajmy, aby zbyt długo nie gotować kapusty, ponieważ traci ona wówczas swoje witaminy. W żadnym wypadku nie dodawajmy do nich grzybów i pilnujmy, aby dziecko nie zjadło ich za dużo, bo kapusta jest silnie wzdymająca i może powodować bóle brzuszka i wzdęcia.

Najzdrowsze są oczywiście ryby. Zawierają dużo witaminy A i D. Dziecku możemy przygotować np. rybę po grecku, gotowaną na parze. Zaleca się unikanie smażonych ryb, ponieważ są zbyt ciężkostrawne. Pamiętajmy, aby rybkę dokładnie oczyścić z ości.

Z deserów unikać należy ciast z kremem i tych, zawierających mak. Oczywiście nie podawajmy również tortów, nasączonych alkoholem. Najbezpieczniejsze będzie domowej roboty ciasto drożdżowe albo pieczone jabłuszko.

Brzuszek naszego malucha podczas świąt jest szczególnie wrażliwy. Poza tradycyjnymi wigilijnymi potrawami możemy przygotować dla malucha dodatkowe menu. W razie gdyby świąteczne potrawy mu nie zasmakowały, zawsze będzie mógł zjeść to, co lubi.
Dzieci oczywiście mogą spróbować potraw wigilijnych, ale wszystko z umiarem. Nie podawajmy im naraz dwunastu potraw, nawet na tzw. „spróbowanie”. Zbyt duża ilość nowych potraw może spowodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Pamiętajmy, aby dla dziecka gotować z głową.

Dań wigilijnych jest mnóstwo. Oto kilka z nich, przygotowanych specjalnie dla dzieci.


Zupka rybnaKiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka, zasiadamy do kolacji wigilijnej / Fot. Telrúnya/wikimedia commons

Rybka po grecku

Pierożki ruskie

Kompot z suszu

Ciasto drożdżowe

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Polecam 5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dwunastu dań przygotowywać nie będę, bo większość jedzenia musiałaby się zmarnować. ;)

Tekst praktyczny i ciekawy. Oj tak, pamiętam z dzieciństwa maminy zakaz dostępu do grzybów :))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo mi miło Panie Piotrze :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dałem to w zakładki, bo jest bardzo interesujący artykuł.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.