Facebook Google+ Twitter

Żeby życie miało smaczek...

Daj się wciągnąć w kuszącą i smakowitą przygodę, pełną uniesień podniebienia...

Jeśli chcesz poczuć w ustach rozpływający się smak przepysznych rogalików domowej roboty, delikatnej marmoladki zamkniętej w pełnym aromatu i świeżości kruchym cieście, to jest to czego potrzebujesz. Zapraszam więc na rogaliki.

Ciasto:
1/2 kg mąki
200 ml śmietany 30 proc.
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
5 dkg drożdży
aromat lub cukier waniliowy
1 margaryna

Dodatki:
marmolada lub słoik konfitur z wiśni
cukier puder (do posypania)

Etapy przygotowania:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szczyptę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut (do wyrośnięcia).

Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, którą mieszamy ze wszystkimi podanymi wyżej składnikami. Wyrabiamy ciasto, dodając do niego wyrośnięte drożdże. Mieszamy wszystkie składniki, a kiedy się połączą, rękoma wyrabiamy ciasto, aż do otrzymania jednolitej masy, odchodzącej od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte na ok. 30 min.

Ciasto dzielimy ma 4 części, z każdej formujemy kulkę, a następnie rozwałkowujemy na cienki (2 mm), okrągły placek o średnicy 20-25cm. Każdy placek kroimy na 8 trójkątów, na które nakładamy po łyżeczce nadzienia. Następnie (poczynając od „podstawy”) zwijamy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (niektórzy dla ładnego połysku smarują je jajkiem). Rogalikom nadajemy kształt księżyca.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 250 stopni przez około 10-15 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu posypujemy rogaliki cukrem pudrem.

Smacznego !

... / Fot. Beata Szczurzewska... / Fot. Beata Szczurzewska... / Fot. Beata Szczurzewska... / Fot. Beata Szczurzewska... / Fot. Beata Szczurzewska... / Fot. Beata Szczurzewska... / Fot. Beata Szczurzewska... / Fot. Beata Szczurzewska... / Fot. Beata Szczurzewska

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (8):

Sortuj komentarze:

Nie wiedziałem, że mamy taki dział jak gotowanie. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

A już myślałem, że... "raz dziewczynka, raz chłopaczek':D

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 11.10.2009 13:09

dziewczyno Ty to znasz: przez żołądek do serca, patrzę na rogaliki i bardzo, bardzo Cię lubię. A jak smakują?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ale pyszności, jednak wymagają dużo czasu, może kiedyś je zrobię - zachowam przepis.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Chyba spróbuję nawet samemu zrobić choć kiedyś mi nie wyszło :).

Pozdrawiam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Beato no ładnie tak z samego rana robić smaczek :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

no no ładnie ładnie ....:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Brzmi i wygląda kusząco, muszę spróbować:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.