Facebook Google+ Twitter

Zespoły wykonujące poezję śpiewaną. Część I

Zapraszam do zapoznawania się z zespołami, które wykonują poezje śpiewaną. W części pierwszej przedstawię zespół Wolna Grupa Bukowina (WGB).

Początek lat 70. XX wieku w Busku-Zdroju przyniósł powstanie nowego zespołu muzycznego o nazwie Wolna Grupa Bukowina. Założycielem WGB był Wojtek Belon, uczeń jednego z buskich liceów ogólnokształcących. Zaprosił on do współpracy koleżankę ze szkolnej ławy Grażynę Kulawik i kilku innych uczniów.

Debiut grupy nastąpił w Szklarskiej Porębie na Ogólnopolskiej Turystycznej Giełdzie Piosenki Studenckiej w 1971 r. Zespół zagrał w składzie: Wojtek Belon, Grażyna Kulawik, Małgorzata Belon, Ryszard Dygdoń i Andrzej Rędziński. W rok 1985 r. zmarł Wojciech Belon. Po tym wydarzeniu zespół zawiesza swoja działalności i po 5 latach reaktywuje się, aby na początku lat 90 znowu zaśpiewać nam swoje utwory.

Skład zespołu
Obecny skład Wolnej Grupy Bukowina to:
Grażyna Kulawik - śpiew,
Wojciech Jarociński - śpiew, gitara,
Wacław Juszczyszyn - śpiew, gitara,
Wojciech Maziakowski - gitara basowa,
Marek Zarankiewicz - instr. perkusyjne,
Krzysztof Żesławski - gitara.

Byli członkowie WGB:
Wojciech Belon
Jan Hnatowicz
Tadeusz Gos
Robert Szydło

Dyskografia
1978 - "Jan Wołek, Wolna Grupa Bukowina" - kaseta
1991 - "Bukowina" - Złota Płyta "Pomaton"
1994 - "Niechaj zabrzmi" - płyta koncertowa
1995 - "Sad"
1999 - "Pieśń Łagodnych" - składanka przebojów
2001 - "Słonecznik, Antologia" (2xCD)
2003 - "Bukowina / Sad" (2xCD) - reedycja dwóch albumów


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Wprowadza w ciekawy nastrój. Wiosenny relaks po zimie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dzięki, przypomniał mi Pan stare studenckie czasy.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.