Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

11331 miejsce

Zielono mi, czyli brokuł w roli głównej

Brokuły zawierają wiele korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy jak: witamina C, beta-karoten czy luteina. Poza tym, odpowiednio przyrządzone są naprawdę bardzo smaczne.

 / Fot. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broccoli_in_a_dish_2.jpgBrokuły to właściwie inaczej zabarwiona pochodna kalafiora, znana w europie od dobrych 3 tysięcy lat. Pojawia się w różnych kolorach. Zazwyczaj sprzedaje się w postaci zielonkawych różyczek. Współdziałanie insuliny i związków chromu zawartych w brokułach zapewnia sprawność przemian energetycznych w komórkach i zachowanie optymalnego poziomu cukru we krwi.

100 g brokułów dostarcza: 36 kalorii, 3,3 g białka, 2,5 g węglowodanów, 3,6 g błonnika, 340 mg potasu, 100 mg wapnia, 67 mg fosforu, 18 mg magnezu, 12 mg sodu, cynk, chrom i żelazo. Oprócz tego - 2500 mikrogramów witaminy A, 0,1 mg witaminy B1, 0,3 mg witaminy B2, 1 mg witaminy B3 (PP), 0,21 mg witaminy B6, 110 mg witaminy C, 2,3 mg witaminy E, 130 mikrogramów kwasu foliowego.

Chciałabym podzielić się ciekawymi przepisami z brokułami w roli głównej.

Suflet


3-4 brokuły
śmietana 12 proc. -1 opakowanie
ok. 250 g sera żółtego utartego na drobnej tarce
5 jaj
przyprawy (np. zioła prowansalskie)

Brokuły dusimy z przyprawami i odrobiną oliwy, miksujemy, dodajemy ser, żółtka, śmietanę. Wszystko mieszamy. Ubijamy pianę z białek. Delikatnie mieszamy z masą brokułową.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy ok. godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym.

Zielona zupa


1 i ½ litra wywaru (może być z „kostki”)
2 brokuły
1 łyżka rodzynek
1 ogórek świeży
½ szklanki białego wytrawnego wina
gałka muszkatułowa
masło
mąka
bazylia

Brokuły umyć, podzielić i ugotować w wywarze. Ogórek pokroić w pół plasterki
i usmażyć na maśle. Dodać rodzynki, wino, przyprawy. Zrobić zasmażkę z mąki i masła. Połączyć z ogórkami, rodzynkami itd. Wlać do wywaru z brokułami.

Z brokułów robię również zapiekanki oraz sałatki. Ich skład zależy zwykle od tego co mam pod ręką. Brokuły świetnie komponują się z żółtym serem, makaronem, szynką konserwową i sosem musztardowym. Gorąco polecam.

Smacznego!

Źródło: portalwiedzy.onet.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

calaprawda7
  • calaprawda7
  • 09.09.2010 15:40

witam, może brokuły są zdrowe ale wyhodowane we własnym ogródku, sam jestem sąsiadem kilku poważnych producentów tego warzywa i z całym sercem radze wam nie jedzcie tego świństwa ponieważ jest to bomba chemiczna. Sprawa przedstawia się tak chłodnie które skupują brokuła do mrożenia skrupulatnie prowadzą kontrole tego warzywa czy nie ma w nich robaków i w razie wykrycia ich cały towar zwracają producentowi. I tu teraz zaczyna się makabra ogrodnik aby zapobiec takim sytuacja dzień przed zbiorem pryska je bardzo niebezpieczny dla człowieka opryskiem gazowym po którego użyciu nie można spożywać warzyw 30 dni. nie będę tu pisał jaki to oprysk. Ja osobiście nie jem już brokułów i obędę się bez ich dobroczynnego działania/

Komentarz został ukrytyrozwiń

Brokuły są dobre chociaż często ich nie jadam, ale lubię

Komentarz został ukrytyrozwiń

Brokuły na surowo wrzucam do sałatki. Dodać szynkę konserwową, ser żółty w kosteczkach, ugotowany makaron i sos musztardowy. Mniam. : )

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 21.06.2009 16:08

Livio, a ja jem brokuły i kalafiory na surowo.... Nie mam czasu nic z tym zrobić, a poza tym: podczas gotowania czy pieczenia tracą witaminy i sole mineralne. :-) Marr

Komentarz został ukrytyrozwiń

Błagam.. Tylko nie Liwio.

Komentarz został ukrytyrozwiń

I tak zwykle robię, bez zasmażki. Moja mama zawsze się przy niej upiera, więc uwzględniłam ją w przepisie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.