Facebook Google+ Twitter

Zielska smaczne i pożywne. Krwawnica pospolita

Współautorzy: Barbara Podgórska

Pięknie kwitnące krwawnice ujrzeliśmy w Zbąszyniu, bawiąc na II Święcie Jeziora.

 / Fot. Barbara PodgórskaKrwawnica pospolita, krwawnica (Lythrum salicaria L.; rodzina: Lythraceae - krwawnicowate) jest byliną o wysokości 50 - 100 cm. Łodygę ma wyprostowaną, kanciastą, zwykle pojedynczą, nieco owłosioną i rzadko nagą. Liście naprzeciwległe lub skupione po 3 w okółkach. Kwiaty purpurowe zebrane w kłosy. Kwitnie od lipca do września.

Pospolita na niżu kraju i niższych położeniach górskich. Zasiedla rowy, moczary, brzegi wód, mokre łąki, wilgotne zarośla. W ogrodach bywa sadzona jako roślina ozdobna i miododajna.

 / Fot. Barbara PodgórskaW medycynie ludowej wykorzystywana jako ziele lecznicze, przy krwawych biegunkach, stąd nazwa. Do celów kuchennych wykorzystuje się młode pędy przyrządzane jako jarzyna. Czerwony barwnik z kwiatów można wykorzystywać w cukiernictwie oraz do barwienia kisielów, budyniów, legumin, napojów.

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Ja też to polecam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.