Facebook Google+ Twitter

Zielska zdrowe i pożywne. Chmiel zwyczajny

Współautorzy: Barbara Podgórska

Kto nie słyszał o chmielu. Zwłaszcza w piwie. Choć bywają i piwa niechmielone. Ale na talerzu?... Spróbujcie! Właśnie z pełnią sił puszcza jadalne „wąsy”

 / Fot. Barbara PodgórskaChmiel to chmiel! Żadnych innych nazw nie miewa. Chmiel zwyczajny, chmiel, Humulus lupulus L.; rodzina: konopiowate, Cannabaceae.

Dwupienna, trwała roślina pnąca o wiotkich kanciastych, wijących się pędach, osiągających długość 5–7 metrów. Liście dłoniaste, 3-5-klapowe, u nasady sercowato wcięte, ząbkowane, z wierzchu szorstkie. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Kwiaty męskie skupione w wierzchotki, kwiaty żeńskie zebrane w kotkowate kwiatostany przypominające szyszki, barwy zółtawozielonej. Owoc - orzeszek.

Rośnie w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Uprawiany na szeroką skalę dla celów leczniczych i przemysłowych, głównie na potrzeby browarnictwa. Dziko występuje w całej Polsce w wilgotnych lasach, zaroślach, olszynach, wiklinach. Uprawa towarowa koncentruje się na Kielecczyźnie oraz na Wyżynie Lubelskiej.

Zasadniczo surowiec leczniczy, wykorzystywany jednak do celów konsumpcyjnych. Lupulina zawarta w kwiatostanach żeńskich posiada właściwości uspakajające i nasenne. Jarzyna gotowana z pędów i liści pobudza apetyt, działa bakteriobójczo i łagodnie żółciopędne. Ususzone niby-szyszki chmielowe są cennym środkiem browarniczym używanym do aromatyzowania i konserwowania piwa. Posiadają mocny, odurzający, przyjemny zapach oraz gorzki, ostrokorzenny, ściągający smak.

W gospodarstwach indywidualnych służą do sporządzania piw domowych, miodów chmielonych oraz kwasów pitnych. Wywar z nich, dodawany do zaczynu chlebowego powoduje wyrośnięcie ciasta bez potrzeby stosowania drożdży. Dawniej sproszkowanymi szyszkami doprawiano zupy i napoje chłodzące. Pączki i młode liście po sparzeniu wrzącą wodą, co uwalnia potrawę od goryczki, jadane bywają w postaci sałatki po przyprawieniu solą, pieprzem czarnym mielonym i oliwą lub olejem słonecznikowym, jarzynki (w sosie śmietanowym - wyborny dodatek do cielęciny) lub stanowią smakowy dodatek do sałatek, zup zielonych i warzywnych oraz omletów.

Młode pędy, pokrajane na kawałki, ugotowane w lekko ocukrzonej i posolonej wodzie lub na parze, podaje się na wzór szparagów. We Francji pędy chmielu stanowią popularna potrawę (jets de houblon) spożywaną z sosem śmietanowym i jajami poszetowymi alias jajami w koszulkach. Sparzone wrzątkiem kwiaty męskie nadają się jako dodatek do sałatek. „Szyszki” młode dodawane są do masła chmielowego.

Olejek chmielowy jest stosowany przy produkcji likierów. Dawniej liśćmi chmielu obkładano mięso przeznaczone do krótkotrwałego przechowywania w warunkach domowych.

Czytaj też: Zielska zdrowe i pożywne. Krwawnik pospolity

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Tego się nie spodziewałem. Myślałem, że tylko zupa chmielowa, czyli piwo :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
czepialski
  • czepialski
  • 12.05.2011 14:33

"Oj, chmielu, chmielu, ty bujne ziele,
Nie będzie bez cię żadne wesele,....." czepialski się weseli jak kufelek piwa zimnego sobie strzeli. Na zdrowie moje i i za zdrowie Wasze szanowni autorzy tych "zdrowych" "smacznych " informacji. Z uszanowaniem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.