Konwalia majowa, Convallaria maialis L.; z rodziny liliowatych, Liliaceae, generalnie jest niejadalna, i mimo swych nasercowych leczniczych własności, także śmiertelnie trująca w wypadku przedawkowania.
Bylina o czołgających się kłączach. Pędy kwitnące wzniesione do 10-30 cm, otulone u nasady pochwami 2-3 eliptycznojajowatych liści. Liście duże, nagie, z wyraźnym podłużnym unerwieniem, ciemnozielone. Głąbik kwiatowy nagi, bezlistny. Kwitnie V-VI. Kwiaty białe, dzwonkowate, silnie pachnące. Owoc - czerwona jagoda.
Występuje w lasach i zaroślach na dobrych glebach, preferując stanowiska zacienione. Pospolita w całym kraju na niżu i w niższych położeniach górskich. W górach rzadka. Prawnie chroniona.
Ulubiony majowy kwiatek, uprawiany powszechnie na rabatach, w zacienionych ogródkach. wykorzystywany do wdzięcznych i pachnących bukiecików oraz subtelnych wiązanek ślubnych. Nasza Oleńka, codziennie przynosi babci Basi, łodyżkę z kremowymi dzwoneczkami „od elfików”.
Co po konwalii w kuchni?...
I to właśnie zapowiadana niespodzianka! Niegdyś kwiatów o specyficznej, rozpoznawalnej „konwaliowej” woni, używano do aromatyzowania octu. Bez octu konwaliowego nie mogła, co zaświadczał Łukasz Gołębiowski w 1830 roku, obyć się żadna apteczka (spiżarka) w staropolskim dworku. Obecnie kwiaty konwalii dodaje się niekiedy podczas fermentacji wina z rodzynek.
Na podstawie: Barbara i Adam Podgórscy, Polski zielnik kulinarny, Poznań 2004
Czytaj także: Zielska zdrowe i pożywne: chmiel zwyczajny
Współautor artykułu:
- Barbara Podgórska
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?