Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

3543 miejsce

Zielska zdrowe i pożywne. Krwawnik pospolity

Współautorzy: Barbara Podgórska

Jedno z najpospolitszych polskich ziół o delikatnych, ażurowych, ślicznych listkach. Silnie pachnące. Pospolicie rośnie na miedzach, przydrożach, pastwiskach, nieużytkach, na łąkach.

 / Fot. Barbara PodgórskaKrwawnik pospolity vel krwawnik, stolist, tysiąclist, renisz, złocień krwawnik, złocień, żeniszek, żeniszeń. Po łacinie: Achillea millefolium L. z rodziny Compositae - złożone.
Ziele jest cenionym surowcem leczniczym tamującym niewielkie krwawienia z przewodu pokarmowego. Wzmaga apetyt, przynosi ulgę przy wzdęciach, odbijankach, usuwając produkty przemiany materii.

Świeże liście lub młode wiosenne pędy spożywane są jako sałatka, samoistnie lub w zestawie z innymi warzywami liściowymi oraz jako dodatek dekoracyjno-smakowy do chleba posmarowanego masłem. Mają intensywny słonogorzki, ściągający, korzenny smak i wyrazisty balsamiczny, „rumiankowy” czy „chryzantemowy” zapach powodowany przez olejek azulenowy, dlatego zalecany jest umiar w stosowaniu krwawnika.

Liście albo płatki kwiatów dodawane są w stanie surowym do sałat zielonych, sałatek warzywnych, surówek, zup i mięs gotowanych oraz smażonych, a także do miękkich serów. Doskonale pasują do gryczanej kaszy zapiekanej z dodatkiem startego żółtego sera, smażonej jajecznicy i twarogu.
Znakomitym środkiem witaminowym, zwiększającym łaknienie i poprawiającym przemianę materii jest sok wyciśnięty ze zmiażdżonych świeżych roślinek, uzyskany w sokowirówce lub po krótkim zmiksowaniu, zmieszany z wodą lub mlekiem, osłodzony miodem albo cukrem. Kuracja tym sokiem wyjątkowo korzystnie oddziałuje na organizm ‘odświeżając krew’. Na niektóre osoby, zwłaszcza dzieci krwawnik działa alergiczne. Zjedzony w nadmiarze może także powodować lekkie zatrucia objawiające się bólami głowy i oszołomieniem. Te uboczne skutki nie przytłumiają jednak zasadniczych walorów ziela, o składzie chemicznym zbliżonym do rumianku. Delikatne w rysunku listki znakomicie nadają się do dekoracji potraw. Można je gotować na jarzynkę przyrządzaną niczym szpinak.

Olejek krwawnikowy używany bywa do produkcji kosmetyków i likierów, wódek i win. Dawniej krwawnik zastępował chmiel w produkcji piwowarskiej, konserwując piwo beczkowe. W Szwecji służył do aromatyzowania tytoniu.

Wiosenna sałata ziołowa

Po garści babki zwyczajnej, baki lancetowatej, pokrzywy zwyczajnej, pokrzywy żegawki, komosy, krwawnika, roszponki i innych dzikich ziół. Śmietana ocet, cukier. Listki przebrać, opłukać, osączyć na sicie, drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną doprawioną octem i cukrem.

[i]Sałata z dodatkiem liści krwawnika[/i]

Sporządzić sałatę z główki zielonej sałaty, 2 pokrojonych pomidorów, kilku rzodkiewek lub kawałka białej rzodkwi. Dodać łyżkę drobno posiekanych listków krwawnika, polać sosem winegret. Można dodatkowo dorzucić kilka koszyczków i liści stokrotek, kilka listów bluszczyka kurdybanka, kilka kwiatów lub poszarpanych liści nasturcji, sparzonych i rozdrobnionych liści mniszka lekarskiego oraz podagrycznika pospolitego.

Sok z krwawnika

1/2 świeżego ziela krwawnika zebranego w fazie kwitnięcia roślin zemleć w maszynce do mięsa albo zmiksować, odcisnąć przez szmatkę. Można także posłużyć się sokowirówką. Dodać nieco 95 proc. spirytusu w ilości ¼ objętości uzyskanego soku. Przechowywać w lodówce. Pić 2-3 razy dziennie w celach zdrowotnych po 1 łyżce preparatu rozcieńczonego w 1/4 szklance przegotowanej wody.
Cygańska herbatka ziołowa
1 łyżeczka świeżych kwiatków czarnego bzu,1 łyżeczka posiekanych świeżych listków mięty, 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków krwawnika, zalać wrzątkiem w zaparzaczu, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić osłodziwszy nieco cukrem albo miodem naturalnym.

Na podstawie: Barbara i Adam Podgórscy, Polski zielnik kulinarny, Poznań 2004

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.