Facebook Google+ Twitter

Zielska zdrowe i pożywne. Lepnica rozdęta

Współautorzy: Barbara Podgórska

Taką mam naturę, że na każdym spacerze, nieomal co krok, zauważam rośliny nadające się do zjedzenia. Nie tylko przez kozy...

 / Fot. Barbara PodgórskaLepnica rozdęta, inaczej lepnica zwyczajna, lepnica pospolita (Silene vulgaris (Salisb.) Sm.; Silene inflata (Salisb.) Sm.; Silene venosa (Asch.) L. z rodziny Caryophyllaceae – goździkowatych. Nazwa ludowa skrzypka.

Bylina wyrastająca na wysokość 20 – 50 (100) cm., pokryta woskiem o zabarwieniu niebieskawym. Korzenie długie, wytwarzające rozłogi. Łodyga naga z niebieskawym woskowatym nalotem. Liście eliptyczne, naprzemianległe, całobrzegie. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Kielich gładki, rozdęty, zielonawo- biały, z siatka nerwów. Płatki kwiatowe białe, dwudzielne. Wydzielają słabą woń.

Pospolita w całej Polsce. Wzgórza, zarośla, łąki, ogrody. Często jako chwast. Młode liście używane bywają jako zielona jarzyna lub jako dodatek do zup, sałat liściowych, sałatek jarzynowych i surówek warzywnych. W identyczny sposób do kulinarnego wykorzystania nadaje się bniec biały, czyli lepnica biała (Melandrium album (Mill.) Garcke).

Na podstawie: Barbara i Adam Podgórscy, Polski zielnik kulinarny, Poznań 2004

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.