Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zielska zdrowe i pożywne. Lepnica rozdęta

Redakcja
Barbara Podgórska
Taką mam naturę, że na każdym spacerze, nieomal co krok, zauważam rośliny nadające się do zjedzenia. Nie tylko przez kozy...

Lepnica rozdęta, inaczej lepnica zwyczajna, lepnica pospolita (Silene vulgaris (Salisb.) Sm.; Silene inflata (Salisb.) Sm.; Silene venosa (Asch.) L. z rodziny Caryophyllaceae – goździkowatych. Nazwa ludowa skrzypka.

Bylina wyrastająca na wysokość 20 – 50 (100) cm., pokryta woskiem o zabarwieniu niebieskawym. Korzenie długie, wytwarzające rozłogi. Łodyga naga z niebieskawym woskowatym nalotem. Liście eliptyczne, naprzemianległe, całobrzegie. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Kielich gładki, rozdęty, zielonawo- biały, z siatka nerwów. Płatki kwiatowe białe, dwudzielne. Wydzielają słabą woń.

Pospolita w całej Polsce. Wzgórza, zarośla, łąki, ogrody. Często jako chwast. Młode liście używane bywają jako zielona jarzyna lub jako dodatek do zup, sałat liściowych, sałatek jarzynowych i surówek warzywnych. W identyczny sposób do kulinarnego wykorzystania nadaje się bniec biały, czyli lepnica biała (Melandrium album (Mill.) Garcke).

Na podstawie: Barbara i Adam Podgórscy, Polski zielnik kulinarny, Poznań 2004

Współautor artykułu:

  • Barbara Podgórska
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto