Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

16583 miejsce

Zielska zdrowe i pożywne. Pokrzywa zwyczajna

Współautorzy: Barbara Podgórska

Parzy, ale w język, nie. Chyba, że ktoś zapragnie spróbować na surowo, do czego nie namawiamy. Do picia soku z surowych pokrzyw – jak najbardziej tak!

 / Fot. Barbara PodgórskaKtoż nie zna? Z tej złej strony…
Pokrzywa zwyczajna, pokrzywa parząca, pokrzywa wielka, pokrzywa dwupienna, żgajka wielka, żagajka (Urtica dioica L., syn. Urtica dioeca Asch.; rodzina: pokrzywowate, Urticaceae)
W Polsce pospolita, zasiedlająca łanowo wilgotne lasy liściaste, olszyny, zarośla, polany śródleśne, poręby, pastwiska, nieużytki. Gatunek ruderalny, towarzyszący człowiekowi. Uporczywy chwast na glebach żyznych, wilgotnych. Roślina wieloużytkowa. Liście są surowcem farmakologicznym o znaczeniu moczopędnym, przeciwkrwiotocznym, poprawiającym przemianę materii. Zalecane zazwyczaj w uszkodzeniach wątroby i trzustki, w cukrzycy, nieżytach żołądka i jelit. Herbata z suszonej pokrzywy działa ogólnie wzmacniająco na organizm człowieka, dostarczając niezbędnych soli mineralnych.

Parzy, ale nie w garnku

Młode pędy pokrzyw cechuje znaczna wartość odżywcza i witaminowa. Zawierają moc chlorofilu. Kleiste, w smaku przyjemne, trochę korzenne, choć nieco słonawe i gorzkawocierpkawe, trochę przypominają szpinak. Wyciśnięty z nich sok stanowi zielony barwnik naturalny dla potraw nabiałowych. Pijany jest dla celów zdrowotnych podczas kuracji wiosennych, wymuszonych pozimową anemią i ogólnym osłabieniem.

Szpinak z pokrzywy?.. A to rarytas!

Delikatne wiosenne liście i pędy wierzchołkowe, zrywane przed kwitnieniem roślin i posiekane, dodawane są do surówek, sałat liściowych, sałatek warzywnych, zup ziołowych i warzywnych, chłodników, barszczy, farszów naleśnikowych. Wierzchołkowe, zdrowe, soczyste pędy można przyrządzać jak szparagi. Popularna jest zdrowa, odżywcza i pełna witamin wiosenna jarzynka zwana pokrzywką, przygotowana i smakująca niczym szpinak. Przyrządza się ją duszoną na maśle wraz z posiekaną cebulą, czosnkiem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej, a zagęszcza jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pokrzywka spożywana jest samodzielnie albo jako przystawka do dań mięsnych. Pokrzywa dodana do szpinaku zaostrza jego smak i zwiększa zalety odżywcze. Przetarta używana jest do sporządzania zup, samoistnie lub w zmieszaniu z innymi dzikimi roślinami zielnymi: szczawiem, mniszkiem, podagrycznikiem, krwawnikiem.
Liście fryturowane bywają dodatkiem do zup jarzynowych i ziołowych oraz potraw z jaj. W niektórych krajach z liści pokrzyw przygotowuje się kiszonkę, podobną w smaku do kwaszonej kapusty. Do wzbogacania potraw można wykorzystywać dodatek liści suszonych. Z naparu na suszonych liściach powstaje wartościowa herbata domowa. Dawniej pokrzywą zaprawiano piwo, co jeszcze do dziś praktykuje się Anglii, a uzyskany napój nosi nazwę piwa pokrzywowego. W niektórych krajach Europy Zachodniej była specjalnie uprawiana jako roślina warzywna.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

czepialski
  • czepialski
  • 07.05.2011 22:37

Jak byłem młody ciotka parzyła mi herbatę z pokrzywy , a ja się bałem ,że będzie mnie gryzła w język , ale przekonałem się ,że to dobry lek na drogi moczowe , teraz jestem stary , ale mimo kłucia lubię włazić w pokrzywy gołymi nogami ,żeby trochę poszczypało i trochę reumatyzmu przegnało , nastawiam się tak pozytywnie włażąc w te pokrzywy ,że nie czuje prawie tego "gryzienia" , za to po jakimś czasie takie lekkie mrowienie całkiem przyjemne zresztą . Muszę powiedzieć ,że chyba skutkuje , bo ból kolana coraz mniejszy. Z całym szacunkiem dla autorów tekstu .

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pokrzywa jest najwartościowym zielskiem jakie znam. Mój niemiecki teść, chodował w ogrodzie pokrzywy na sałatki i na ala szpinak.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Uwielbiam pokrzywy! Szpinako-pokrzywa jest również świetna z dodatkiem niebieskiego sera pleśniowego wymieszanego ze śmietaną i startym żółtym serem. Można tez dodać na patelnię lekko zgliwiały twaróg z czosnkiem i przyprawami. Polecam:-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

POTWIERDZAM szczególnie BLIŹNIAKAMI

W rzeczy samej! O pokrzywie słyszałem wcześniej i dodawałem ją do sałatek. Regularnie. Nawet w nieco większych ilościach nie była wyczuwalna. Liczy się tutaj szczególnie opinia bliźniaków, albowiem najstarszy syn traktował moja kuchnią jako oczywistą, natomiast bliźniaki przyglądały się moim pomysłom z pewną dozą ostrożności. Ale to właśnie oni pałaszowali pokrzywę bez zbędnej świadomości składu tego, co było smaczne i zdrowe.
Potwierdzają to cali sobą
:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.