Facebook Google+ Twitter

Zjemy 100 mln pączków

  • Źródło: Polska
  • Data dodania: 2009-02-19 08:23

Choć kulistymi, pulchnymi i polukrowanymi ciastkami, jakimi są pączki, możemy się objadać codzienne, w tłusty czwartek, będą one smakowały inaczej. Zjemy też ich znacznie więcej niż w inne dni roku, bo około 100 milionów!

Delektowanie się smakiem pączków w czwartek, rozpoczynający tłusty tydzień, jest nie tylko przyjemnością. Trudno sobie wyobrazić, aby ktoś zapominał o spróbowaniu w tłusty czwartek pulchnego smakowitego ciastka, co stanowi zadośćuczynienie wielowiekowej polskiej tradycji.

Pomorscy cukiernicy, zgodnie ze staropolskim porzekadłem "Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła i pączków nasmażyła", już od środowego wieczoru wyrabiali drożdżowe ciasto pszenne oraz przygotowywali marmoladę różaną, powidła, konfitury i inne smakowite nadzienia. Każda cukiernia ma własne receptury, ale są one i tak oparte na sprawdzonych, starych przepisach.

W gdańskiej Piekarni Cukierni "Pellowski" już w środę, od wieczora, rozpoczęto wytwarzanie tysięcy pączków / Fot. Grzegorz MehringMieczysław Nowak, starszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku oraz właściciel rodzinnej Wytwórni Cukierniczej Bajadera Mieczysław & Krzysztof Nowak w Gdańsku, szkołę cukierniczą w Sopocie ukończył zaraz po wojnie, a własny zakład prowadzi od 1952 roku.

- W okresie PRL nie było tak dużego wyboru wyrobów cukierniczych, w tym pączków, jak obecnie, gdy słodycze można kupić wszędzie, nawet w kioskach Ruchu - opowiada Nowak. - Wiele surowców wtedy reglamentowano lub w ogóle były one niedostępne dla cukierników. Brakowało masła, śmietany, owoców egzotycznych, kokosu czy dobrego jakościowo kakao. Cukiernicy starali się dawać sobie radę.

Marmolady różane czy powidła, będące nadzieniem pączków, przygotowywali samodzielnie, na wiele dni przed tłustym czwartkiem. Nadzienia własnego wyrobu miały niepowtarzalny smak. Układało się je na cieście drożdżowym i zawijało. Pączki usmażone razem z marmoladą smakowały wybornie. Nie do pomyślenia było kiedyś nabijanie ich nadzieniem już po odpieczeniu, tak jak dziś. Jednakże "zwijany" pączek, z uwagi na pracochłonność wytwarzania, musiałby kosztować przynajmniej 4 złote.

Cały artykuł przeczytasz na stronach Polskatimes.pl.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.