Facebook Google+ Twitter

Zjeść różę. Kulinarne zastosowania królowej kwiatów

Współautorzy: Barbara Podgórska

Nie żartujemy. Królowa kwiatów może stanowić potrawę. Ściślej mówiąc jej mocno pachnące płatki kwiatowe. Do kulinarnego wykorzystania nadają się płatki wszystkich nieomal gatunków róż.

 / Fot. Barbara PodgórskaSzczególnie jednak polecamy obficie kwitnącą różę pomarszczoną alias różę fałdziolistną albo wreszcie różę japońską (Rosa rugosa Thunb.; rodzina Rosaceae- różowate)

Krzew dorasta do 2 m wysokości. Kolce różnej grubości, proste, mniej lub bardziej szczeciniaste. Gałązki owłosione. Liście 5-9-listkowe. Listki okrągławe lub eliptyczne, piłkowane, z wierzchu pomarszczone, ciemnozielone, nagie, lśniące, od spodu szarozielone, omszone. Kwiaty ciemnoróżowe lub purpurowe. Duże. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Owoc pozorny duży, kulistawy, szkarłatny.

Pochodzi z Dalekiego Wschodu. W Polsce rozpowszechniona w parkach i nasadzeniach miejskich, wzdłuż dróg, na skarpach nasypów kolejowych, na wydmach nadmorskich. W wielu miejscach zdziczała.

Zastosowanie owoców jest wszechstronne, ale o tym jesienią. Obecnie wykorzystajmy płatki. Piękne i wonne. Świeże płatki, po usunięciu gorzkiej nasady z tzw. plamką olejową użyjmy jako dekoracyjny i smakowy dodatek do wyszukanych surówek owocowych, napojów, deserów.

Można je też wykorzystać do aromatyzowania licznych nalewek, a nawet win. Z płatków kwiatowych warto naszykować pyszną konfiturę, doskonałą do naleśników, rogalików, pączków i ciast z nadzieniem. Odrobina takiej konfitury zaserwowana gościom do herbaty wzbudzi ich entuzjazm.

Podajemy dwa proste przepisy. Obecnie w dobie robotów w kuchni polecamy użycie mikserów lub blenderów. Przygotowanie różanych pyszności trwa krotko, bez żadnego kłopotu.

Konfitura z płatków różanych

25 dag oczyszczonych płatków, 80 dag cukru, sok z 1 cytryny, 1/2 l wody.
Płatki skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, ucierać drewnianą łyżką w misce, aż się pokaże sok. Przelać do słoja, odstawić do drugiego dnia. zagotować cukier z wodą, do wrzącego syropu przełożyć utarte płatki, gotować na bardzo słabym ogniu, aż syrop mocno zgęstnieje. Przełożyć do słoiczków.

Płatki różane ucierane
25 dag płatków, 0,5 kg cukru, sok z cytryny.
Ucierać z cukrem w makutrze lub w mikserze. Przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zakręcić. Używać do deserów i ciast.


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

Pychota - 5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

Drodzy, odpowiadajac Panu Leonowi, a przy okazji wsystkim: niesamowicie wielka ilośc kwiatow nadaje sie do konsumpcji.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Czy jest coś smaczniejszego niż pączki z konfiturą różaną??Toż to niebo w gębie!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo ciekawe spostrzeżenie. Jadalne są i to w sałatach bratki i nasturcie, co tu w Polsce też rosną.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bo to specjalna jadalna róża. Konfitura z niej to cymes nad cymesami. Kiedyś byłam na wakacjach u jakiejś Ciotuni. Robiła takie konfitury, ale przepis był jej słodką , tajemnicą. zabrała go ze sobą. Niestety

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zjeść królową kwiatów.
Mam za mało róż, żeby płatki utrzeć.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.