Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

27244 miejsce

Zjeść różę. Kulinarne zastosowania królowej kwiatów

Współautorzy: Barbara Podgórska

Nie żartujemy. Królowa kwiatów może stanowić potrawę. Ściślej mówiąc jej mocno pachnące płatki kwiatowe. Do kulinarnego wykorzystania nadają się płatki wszystkich nieomal gatunków róż.

 / Fot. Barbara PodgórskaSzczególnie jednak polecamy obficie kwitnącą różę pomarszczoną alias różę fałdziolistną albo wreszcie różę japońską (Rosa rugosa Thunb.; rodzina Rosaceae- różowate)

Krzew dorasta do 2 m wysokości. Kolce różnej grubości, proste, mniej lub bardziej szczeciniaste. Gałązki owłosione. Liście 5-9-listkowe. Listki okrągławe lub eliptyczne, piłkowane, z wierzchu pomarszczone, ciemnozielone, nagie, lśniące, od spodu szarozielone, omszone. Kwiaty ciemnoróżowe lub purpurowe. Duże. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Owoc pozorny duży, kulistawy, szkarłatny.

Pochodzi z Dalekiego Wschodu. W Polsce rozpowszechniona w parkach i nasadzeniach miejskich, wzdłuż dróg, na skarpach nasypów kolejowych, na wydmach nadmorskich. W wielu miejscach zdziczała.

Zastosowanie owoców jest wszechstronne, ale o tym jesienią. Obecnie wykorzystajmy płatki. Piękne i wonne. Świeże płatki, po usunięciu gorzkiej nasady z tzw. plamką olejową użyjmy jako dekoracyjny i smakowy dodatek do wyszukanych surówek owocowych, napojów, deserów.

Można je też wykorzystać do aromatyzowania licznych nalewek, a nawet win. Z płatków kwiatowych warto naszykować pyszną konfiturę, doskonałą do naleśników, rogalików, pączków i ciast z nadzieniem. Odrobina takiej konfitury zaserwowana gościom do herbaty wzbudzi ich entuzjazm.

Podajemy dwa proste przepisy. Obecnie w dobie robotów w kuchni polecamy użycie mikserów lub blenderów. Przygotowanie różanych pyszności trwa krotko, bez żadnego kłopotu.

Konfitura z płatków różanych

25 dag oczyszczonych płatków, 80 dag cukru, sok z 1 cytryny, 1/2 l wody.
Płatki skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, ucierać drewnianą łyżką w misce, aż się pokaże sok. Przelać do słoja, odstawić do drugiego dnia. zagotować cukier z wodą, do wrzącego syropu przełożyć utarte płatki, gotować na bardzo słabym ogniu, aż syrop mocno zgęstnieje. Przełożyć do słoiczków.

Płatki różane ucierane
25 dag płatków, 0,5 kg cukru, sok z cytryny.
Ucierać z cukrem w makutrze lub w mikserze. Przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zakręcić. Używać do deserów i ciast.


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

Pychota - 5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

Drodzy, odpowiadajac Panu Leonowi, a przy okazji wsystkim: niesamowicie wielka ilośc kwiatow nadaje sie do konsumpcji.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Czy jest coś smaczniejszego niż pączki z konfiturą różaną??Toż to niebo w gębie!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo ciekawe spostrzeżenie. Jadalne są i to w sałatach bratki i nasturcie, co tu w Polsce też rosną.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bo to specjalna jadalna róża. Konfitura z niej to cymes nad cymesami. Kiedyś byłam na wakacjach u jakiejś Ciotuni. Robiła takie konfitury, ale przepis był jej słodką , tajemnicą. zabrała go ze sobą. Niestety

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zjeść królową kwiatów.
Mam za mało róż, żeby płatki utrzeć.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.