Szczególnie jednak polecamy obficie kwitnącą różę pomarszczoną alias różę fałdziolistną albo wreszcie różę japońską (Rosa rugosa Thunb.; rodzina Rosaceae- różowate)
Krzew dorasta do 2 m wysokości. Kolce różnej grubości, proste, mniej lub bardziej szczeciniaste. Gałązki owłosione. Liście 5-9-listkowe. Listki okrągławe lub eliptyczne, piłkowane, z wierzchu pomarszczone, ciemnozielone, nagie, lśniące, od spodu szarozielone, omszone. Kwiaty ciemnoróżowe lub purpurowe. Duże. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Owoc pozorny duży, kulistawy, szkarłatny.
Pochodzi z Dalekiego Wschodu. W Polsce rozpowszechniona w parkach i nasadzeniach miejskich, wzdłuż dróg, na skarpach nasypów kolejowych, na wydmach nadmorskich. W wielu miejscach zdziczała.
Zastosowanie owoców jest wszechstronne, ale o tym jesienią. Obecnie wykorzystajmy płatki. Piękne i wonne. Świeże płatki, po usunięciu gorzkiej nasady z tzw. plamką olejową użyjmy jako dekoracyjny i smakowy dodatek do wyszukanych surówek owocowych, napojów, deserów.
Można je też wykorzystać do aromatyzowania licznych nalewek, a nawet win. Z płatków kwiatowych warto naszykować pyszną konfiturę, doskonałą do naleśników, rogalików, pączków i ciast z nadzieniem. Odrobina takiej konfitury zaserwowana gościom do herbaty wzbudzi ich entuzjazm.
Podajemy dwa proste przepisy. Obecnie w dobie robotów w kuchni polecamy użycie mikserów lub blenderów. Przygotowanie różanych pyszności trwa krotko, bez żadnego kłopotu.
Konfitura z płatków różanych
25 dag oczyszczonych płatków, 80 dag cukru, sok z 1 cytryny, 1/2 l wody.
Płatki skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, ucierać drewnianą łyżką w misce, aż się pokaże sok. Przelać do słoja, odstawić do drugiego dnia. zagotować cukier z wodą, do wrzącego syropu przełożyć utarte płatki, gotować na bardzo słabym ogniu, aż syrop mocno zgęstnieje. Przełożyć do słoiczków.
Płatki różane ucierane
25 dag płatków, 0,5 kg cukru, sok z cytryny.
Ucierać z cukrem w makutrze lub w mikserze. Przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zakręcić. Używać do deserów i ciast.
Współautor artykułu:
- Barbara Podgórska
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?