Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

29480 miejsce

Zmagania Mistrzów Kuchni Śląskiej

Współautorzy: Barbara Podgórska

Kożdy Ślonzok je znawcom kuchni ślonskiej. Bali tego nie wiy. Jak tyn łuny, co nie wiedzioł, iże gado prozom. Ale niech ftoś spróbuje ino podoć mu we niedzieliczko ryż z jabłkami, miasto rolady ze modrom kapustom. Bydzie chaja!

 / Fot. Adam PodgórskiMniej okazale niż zaplanowano, bez występu formacji muzycznej Józefa, z czarnymi kokardkami - znakami żałoby z powodu katastrofy w kopalni „Wujek-Śląsk” - na ubraniach organizatorów, za to znakomicie sprawnie przebiegł II Międzynarodowy Konkurs Młodych Talentów „Mistrz Kuchni Śląskiej” w restauracji Centrum Biznesowego Adria w Rudzie.

Słoneczna pogoda przyciągnęła do ogrodu dawnego gościńca Ballestremów, dziś renomowanego ośrodka gastronomii i biznesu, tłumy gości. Przed ich oczyma aż 8 dwuosobowych zespołów młodych adeptów sztuki kulinarnej, reprezentantów restauracji i klubów zmagało się o nagrody. Główne trofeum stanowił puchar ufundowany przez Andrzeja Stanię, prezydenta miasta Ruda Śląska.

Do dyspozycji zaproszonych gości „Adria” postawiła szwedzki bufet ze przekąskami, napojami i owocami. Można było również zamówić znakomite dania – specjalności zakładu. Głównie jednak uwaga skupiała się na zmaganiach mistrzów chochli i patelni. Ich dokonania oceniało jury złożone z międzynarodowych sław gastronomicznych, w osobach Zbigniewa Szeląga, Marka Szołtyska, Jeana Bosa (Belgia), Janusza Skrobota i Francka Herveta (Francja). Kiedy zapytaliśmy Marka Szołtyska jak długo „trenował” przygotowując się do sędziowania, odparł; „Od wczoraj nic nie jadłem”. Nad techniczną stroną zmagań, przestrzeganiem receptur, technologii, higieny i czystości na stanowiskach, bacznie czuwali: Robert Zawiszewski, szef kuchni restauracji „Pod Kasztanami” w Zabrzu i Wiesław Wróblewski z Europejskiego Karminadel / Fot. Adam PodgórskiStowarzyszenia Kucharzy, zarazem działacz Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.

Na specjalnym stole zaprezentowano dokonania uczestników, m. in.:polędwiczkę wieprzową, zapiekaną z musem borowikowym; królika w śmietanie z buraczkami w miodzie; pierś z kaczki i gęsi na poleśnikach; udko z gęsi po beskidzku; comber zajęczy z pęczakiem i cebulą dymfowaną. Można było fotografować do woli, a kto miał szczęście mógł się załapać na degustację.

Konferansjerkę barwnie i żywo poprowadził Jerzy Kiolbasa. Na stoiskach towarzyszących wyłożyli swe produkty sponsorzy; „Prymat” i hurtownia win Telliani Valey. Swoje książki prezentował i sprzedawał, obdarzając chętnych dedykacjami Marek Szołtysek, kery tyż szczelił godke ło jedzyniu i ślonskim parszczeniu.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Izo, dyć rolady ze modrom kapustom tyś dobre.;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.