Facebook Google+ Twitter

Zmarł Maciej Kuroń

25 grudnia, niespodziewanie odszedł znany dziennikarz i publicysta kulinarny. Maciej Kuroń miał zaledwie 48 lat. Przyczyną śmierci była ciężka niewydolność krążenia.

Maciej Kuroń urodził się 8 marca 1960 w Warszawie. Był synem Jacka Kuronia, legendarnego założyciela Komitetu Obrony Robotników.

Maciej Kuroń z wykształcenia był historykiem. Ukończył także podyplomowe studia gastronomiczne w Stanach Zjednoczonych. Popularność zyskał dzięki prowadzeniu programów kulinarnych, które cieszyły się dużym powodzeniem wśród telewidzów i na zawsze zmieniły podejście wielu Polaków do gotowania.

Kuroń był autorem jednej z najwartościowszych pozycji o polskiej kuchni i tradycji pt. "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów".

W latach 80. działał w Niezależnym Zrzeszeniu Studentów. W stanie wojennym za działalność opozycyjną decyzją ministra nauki i szkolnictwa został usunięty z listy studentów UW.

Dziś bardzo źle się poczuł. Rodzina niezwłocznie wezwała karetkę, jednak lekarze bezskutecznie walczyli o jego życie. Maciej Kuroń zmarł z powodu ciężkiej niewydolności krążenia.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.