Facebook Google+ Twitter

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa - Oukrop - to tradycyjne danie podawane w Czechach. Od dziś także w Twojej kuchni.

Składniki:


- 5 ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki smalcu
- pieprz, sól, przyprawa do zup

Przyrządzenie:


Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i gotować w 1 i 1/4 litra (5/4 litra) osolonej wody. Do gotujących się ziemniaków dodać obrany czosnek utarty z solą, mielony pieprz i smalec. Można również rozpuścić kostkę bulionową. Do zupy można wrzucić pokrojone w kostki grzanki.

Uwaga!


Oryginalnie w Czechach podaje się szynkę pokrojoną w paski, starty ser, żółtko i grzanki. Grzanki i ser zawsze na osobnym talerzyku, by samemu sobie wrzucić tuż przed jedzeniem. Tak, jak nam wygodnie.

Życzę smacznego!

P.S. Jeśli przepis się spodoba, to poszukam innych w przepastnych notatkach...

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

W Czechach (nie na Morawie) czesneczkę gotuje się tak: http://www.dieta.senior.pl/Zupa-czosnkowa-Cesnecka,372.html

Komentarz został ukrytyrozwiń

Uhm, Wodzionka ... najlepsza z wszystkich śląskich zup ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pyszności.

Komentarz został ukrytyrozwiń

A na Górnym Śląsku robi się to tak: http://www.youtube.com/watch?v=J0IrijaS0Jg

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.