Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

14027 miejsce

Zupa z kurzego pazura, czyli o Chinach słów kilka (cz. I)

Kiedy Europejczykowi dane jest znaleźć się w Kraju Środka, chce oczywiście na własne oczy zobaczyć najsłynniejsze zabytki, skosztować specjałów z kuchni chińskiej, a potem przyjrzeć się życiu Chińczyków i kupić pamiątki.

Lecimy do Pekinu / Fot. z archiwum rodz. Joli PaczkowskiejDegustacja chińskich specjałów / Fot. z archiwum rodz. Joli PaczkowskiejNo to lecimy do Pekinu. Ależ widoki! Trzeba być przygotowanym na to, że różnica czasu między Chinami a Polską wynosi 7 godzin. Trudno, nocy nie będzie. Zanim zaczniesz poprawiać świat, przejdź się trzy razy przez swój własny dom – mawiają Chińczycy. Chin po europejsku nie da się poprawić, mają swoją kulturę, tradycje i kuchnię. Zapraszam na wizytę za Wielkim Murem.

Kulinarne przeżycia

Niekoniecznie trzeba w restauracji / Fot. z archiwum rodz. Joli PaczkowskiejMenu obrazkowe / Fot. z archiwum rodz. Joli PaczkowskiejZaczynamy od zaspokojenia głodu. Jeśli nie jesteśmy w stolicy, to nie łudźmy się, że nasza znajomość angielskiego okaże się pomocna podczas zamawiania jedzenia. Tu trzeba się zdać na intuicję lub na menu… rysunkowe, bo z "krzaczków" raczej nic nie pojmiemy. Można też zajrzeć sąsiadom do talerza, a ryż każdy rozpozna. Bywają to jednak zawodne metody. Im coś wygląda bardziej intrygująco, tym na większą niespodziankę trzeba być przygotowanym. Z naczynia z gotującą się zupą wyławiamy np. czarny kurzy pazur. Dla tubylców chyba specjał, bo jakoś dziwnie się nam przyglądają. Prawdziwa chińszczyzna jest całkiem inna niż ta z Zachodu. Nasza jest smaczniejsza. Zawodne może okazać się również pokazywanie na palcach liczby zamawianych produktów. Jeśli pokażesz dwa palce, nie zdziw się, gdy otrzymasz osiem sztuk.

Do you speak chinese?

Tak, trzeba było uczyć się nie angielskiego, lecz chińskiego, nazywanego już łaciną XXI wieku. Ba, ale żeby swobodnie czytać po chińsku, należy znać co najmniej 4 tysiące wspomnianych "krzaczków". Kto to ogarnie? No, na pewno Amerykanie. U nich wzrasta popularność chińskiego w szkołach, a nawet w przedszkolach. A może warto spróbować? Pierwsze kroki skierować można tutaj - na internetową stronę Międzynarodowego Radia Chińskiego.

Espresso cappuccino na Wielkim Murze

W drodze do Badaling, na północ od Pekinu, gdzie zaczyna się jeden z odcinków Wielkiego Muru / Fot. z archiwum rodz. Joli PaczkowskiejEspresso cappuccino przed Wielkim Murem / Fot. z archiwum rodz. Joli PaczkowskiejNo to pora ruszać na podbój Wielkiego Muru, największej budowli obronnej tego typu na świecie. Sprzedawcy zadbali o to, abyśmy napili się poszukiwanej espresso cappuccino przed trudną wyprawą. Kto był, wie, że taka wędrówka to nie fraszka. Jak głoszą słowa Mao wyryte na głazie w Badaling: Tylko ten, kto był na Wielkim Murze, może nazwać się prawdziwym bohaterem.

Z niemałym trudem zdobywamy kolejne bramy i wieże. Dla tych widoków warto jednak wylać trochę potu i wspiąć się do chmur. Chwila pokory. I refleksja - jaki człowiek jest mały. Mur dumnie stoi od VI w p.n.e., a w kraju ciągle przybywa nowoczesnych budowli. Ale o ulicach chińskich to już w następnym odcinku.


Pierwsze wieże i bramy zdobyte / Fot. z archiwum rodz. Joli PaczkowskiejLekcja pokory / Fot. z archiwum rodz. Joli PaczkowskiejCzytaj także:
Nauka chodzenia, czyli o Chinach słów kilka (II)
Tajemnica odkryta, czyli o Chinach słów kilka (III)
Zatańczyć i zagrać, czyli o Chinach słów kilka (IV)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (12):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 22.11.2009 22:26

W kwestii kulinarnej wolę pozostać przy zupkach chińskich wyprodukowanych u nas w kraju, brrrr :) Pani Jolu to w jaki sposób Pani opisała wyprawę do chin, niechaj posłuży jako wzorzec godny naśladowania. JEST SUPER !

Komentarz został ukrytyrozwiń

W Polsce można zjeść chińska zupę wyprodukowaną w Radomiu
kabaret Moralnego Niepokoju

http://www.youtube.com/watch?v=eSwZjW-qycg

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawe..., kuchnia europejska wolna jest od niespodzianek typu "czarny pazur", i to mi odpowiada. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Eee tam,Maroko lepsze:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Rozumiem, że pędzisz do Chin, żeby zebrać materiał na drugą część artykułu:) Powodzenia:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo dziękuję za miłe słowa. Jednocześnie przepraszam, ale w najbliższym czasie z kilku powodów będzie mnie tu trochę mniej. Ewo, zajrzyj do swoich artykułów - korekta, wedle życzenia ;-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jolu, super, że piszesz, a piszesz ciekawie. Ale co z korektą tekstów w Twoim wykonaniu? Coś jej ostatnio nie widzę:( Być może, nektórych ona krępuje, ale ja osobiście jestem zdecydowanie ZA! Może wypowiedzą się inni, co o niej sądzą. Może byś nanosiła ją na teksty osób, które się zdeklarują, że jest im to potrzebne. Ja o nia PROSZĘ. Ech... ta interpunkcja ...

Komentarz został ukrytyrozwiń

O rany! Ja też chce do Chin! Bardzo fajny tekst :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

ciekawy artykół, dawno w Chinach nie byłem, warto sobie przypomnieć
ps: o Chinach, a konkretnie o książce Sormana "Rok koguta" dwa artykóły na prawicy net, www.prawica.net albo jakoś tak
Maurycy
a tak na marginesie: czy Chiny podobnie jak Indie zamieniają sie w swoją atrape?

Komentarz został ukrytyrozwiń

fajny artykul,czekam na dalsze czesci
jedno co mnie dziwi,to stwierdzenie o prawdziwej chinszczyznie smakujacej gorzej o tej naszej (europejskiej) -czyzbys ironizowala?
z mojego doswiadczenia wynika,ze potrawy regionalne,zawsze smakuja lepiej w ich oryginalnym "kontekscie",bycmoze,ze chodzilo Ci o to,ze prawdziwa kuchnia chinska jest zaskakujaca i egzotyczna?Ty znalas ja od tej "europejskiej" strony,ktora zreszta jest nie chinska a wietnamska w duzej wiekszosci...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.