Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

115823 miejsce

Żur z pulpecikami

Idąc za tropem Panów Podgórskiego i Wyppicha, postanowiłam dołączyć do grona wielbicieli tej wspaniałej śląskiej zupy, aczkolwiek trochę przerobionej.

składniki na zupę;
30 dag chudego wędzonego boczku
1 litr zakwasu na żur
4 ząbki czosnku
2 marchewki
1/2 selera
1 mały
1 por
1 duża cebula
1 pietruszka
3,5 litra wody
1 czubata łyżka ostrego chrzanu
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka majeranku
6-7 jajek ugotowanych na twardo

dodatkowo do mięsnego farszu:
60 dag dobrej białej surowej kiełbasy
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała łyżeczka majeranku

Z białej kiełbasy ściągnąć błonkę, dodać 2 ząbki czosnku i 1 łyżeczkę majeranku.
Wszystko wymieszać, małą łyżeczką nabierać mięsny farsz i dłońmi formować małe kuleczki.
Do garnka wkładamy składniki na zupę ,gotujemy aż boczek będzie prawie miękki, dodajemy pulpeciki z białej kiełbasy, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze jakieś 10 minut.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Moje postanowienie odchudzania się weżmie w łeb.
A ja ostatni zrobilem żur z pluckami. Był pyszny!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.