Facebook Google+ Twitter

Żywność ekologiczna to nie to samo, co zdrowa żywność

  • P P
  • Data dodania: 2008-03-01 19:05

Będąc ostatnio w supermarkecie i stojąc w kolejce do kasy zauważyłem usilnie wpatrującą się w mój koszyk panią: - Przepraszam czy ten razowy makaron to przy stoisku ze zdrową żywnością jest? - Z ekologiczną. - A to nie to samo? Otóż nie!

Znak rolnictwa ekologicznego promowanego w Unii Europejskiej. / Fot. logoŻywność ekologiczna to nie to samo co tzw. „zdrowa żywność”. Pojęcie to wykorzystywane jest powszechnie przez wielu producentów w celach marketingowych. Zazwyczaj są to różnego rodzaju produkty wegetariańskie, suplementy witaminowe, light(y) itp. Ekologiczna znaczy certyfikowana, zgodna ze wszystkimi zasadami produkcji ekologicznej.
- To czym różni się ten makaron od normalnego? - drążīła pani w sklepie.
- Ma pani pewność, że użyta mąka czy jaja nie posiadają pozostałości po opryskach, mineralnych nawozach (bo te są zabronione!), nie ma w nim żadnych konserwantów, stabilizatorów i innych polepszaczy (bo też są zabronione!), oraz, że nie jest to produkt GMO. Jednym słowem wszystko naturalne i zdrowe.
- Czyli jednak zdrowa?
- Ekologiczna jest zdrowa jak najbardziej, natomiast nazywanie „zdrowej żywności” ekologiczną jest nie zgodne ani z prawdą, ani z prawem.
- Skąd mam wiedzieć, że dany produkt jest ekologiczny?
- Każdy taki produkt powinien mieć etykietę na której musi być: nazwa i kod jednostki certyfikującej, której podlega producent; nazwa i adres producenta oraz, jeśli różny – właściciela lub sprzedawcy produktu; nazwa produktu, gdzie stosowne, znak identyfikacyjny partii towaru, a także informację: „Rolnictwo ekologiczne – System kontroli WE” wypisaną w tym samym języku, co cała etykieta oraz wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne”.

- Dlaczego ta żywność jest droższa?
- Ponieważ koszty produkcji są wyższe, a i sprzedaż nie jest tak wysoka jak żywności konwencjonalnej. Droższa ale nie aż tak bardzo. Znamy wiele cen także żywności, która tylko dzięki wyrobionej marce znaczka firmowego kosztuje o wiele drożej, choć nie różni się jakościowo od takiego samego produktu tylko bez marki. Warto wiedzieć za co się płaci, a produkty ekologiczne gwarantują nam taką możliwość.
- Dziękuję w takim razie i idę pooglądać stoisko ze zdr..., ekologicznym jedzeniem.
- Smacznego!

O ekologicznej żywności czytaj tutaj.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (8):

Sortuj komentarze:

a.k.
  • a.k.
  • 07.01.2011 13:43

ten tekst jest bez sensu!!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

+ za poruszenie tej problematyki, szczególnie w czasach, gdy nieuchronnie żywność modyfikowana genetycznie zawładnie naszymi kuchniami. LMM

Komentarz został ukrytyrozwiń

+ ciekawe :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • P P
  • 03.03.2008 18:56

To już dwie osoby mają "świadomość ekologiczną"!Bardzo się cieszę!

Komentarz został ukrytyrozwiń

za tekst, faktycnie wielu konsumentów myli pojęcie zdrowej żywności z ekologiczną uznając ja za tą samą.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • P P
  • 03.03.2008 16:48

Dzięki,że też zauważyłaś!

Komentarz został ukrytyrozwiń

+ za zauważenie istotnej różnicy :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • P P
  • 02.03.2008 12:27

Zapraszam do wzięcia udziału w sondzie!!!Zagłosuj!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.